El ple municipal aprovarà aquest dijous una nova ordenança que regula els usos de l’aigua potable i les mesures restrictives que es poden aplicar
L’Ajuntament d’Olot vol estar preparat per fer front a possibles situacions de sequera que afectin el subministrament d’aigua a la ciutat. Per això, ha elaborat una ordenança municipal que estableix les normes que han de seguir els usuaris de l’aigua potable i les sancions que es poden imposar en cas d’incompliment. Aquesta ordenança, que encara no existia, es debatrà i s’aprovarà aquest dijous al ple municipal.
Una eina jurídica per aplicar el Pla de sequera
Segons l’equip de govern, aquesta ordenança era imprescindible per tenir una base legal que permetés exigir a la població les mesures excepcionals que es derivin del Pla de sequera, que ja es va aprovar fa uns mesos. “Amb el Pla de sequera vam definir les fases i els indicadors que ens marquen quan hem d’activar les restriccions, però ens faltava un instrument que ens donés seguretat jurídica per decretar-les i sancionar-les. Aquesta ordenança ens dóna operativitat per fer efectiu el Pla de sequera vigent a la ciutat”, explica el regidor d’Urbanisme d’Olot, Jordi Güell.
Què preveu l’ordenança?
L’ordenança municipal regula els usos de l’aigua potable i les mesures que es poden aplicar en situacions de sequera declarades per l’Agència Catalana de l’Aigua. Entre aquestes mesures, hi ha la possibilitat de limitar o prohibir activitats com omplir o reomplir piscines privades, regar jardins o netejar vehicles, entre d’altres. També es pot arribar a tallar el servei d’aigua a la xarxa si es considera necessari. A més, l’ordenança també permet a l’Ajuntament sol·licitar a grans consumidors (més de 5.000 metres cúbics d’aigua a l’any) que presentin plans d’estalvi d’aigua o demanar dades a les empreses subministradores.
Sancions
L’aspecte més destacat de la nova ordenança és que dóna potestat a l’Ajuntament per multar els usuaris que no respectin les mesures establertes en cas de sequera. El document classifica les infraccions en lleus, greus i molt greus, amb multes que poden oscil·lar entre els 750 euros i els 3.000 euros. Consulta aquí els diferents motius pels quals et pot multar l’Ajuntament.
Olot té un consum d’aigua inferior al límit establert
Actualment, Olot té un consum d’aigua de 216 litres per habitant i dia, inferior al que marca la fase d’excepcionalitat en què es troba la ciutat (230 litres per habitant i dia). Tot i així, l’Ajuntament ha decidit impulsar una ordenança que també s’ha aprovat a Besalú i s’impulsarà a altres municipis de la Garrotxa.