El diplomàtic nord-americà demana la llibertat del magnat opositor Jimmy Lai i alerta dels riscos per a les empreses tecnològiques
MADRID, 2 març (EUROPA PRESS) – El cònsol general dels Estats Units a Hong Kong, Gregory May, ha expressat la seva inquietud per l’augment de la censura a Internet i la reducció de les llibertats a la Xina, i ha reclamat la posada en llibertat del magnat Jimmy Lai, un dels impulsors de les multitudinàries manifestacions de 2019 contra les pretensions de Pequín de limitar l’autonomia de la ciutat.
May ha assenyalat els problemes de connectivitat i la seguretat de les dades com a dos aspectes que afecten algunes companyies nord-americanes que operen a Hong Kong, i que els obliguen a usar telèfons i portàtils d’un sol ús durant la seva estada. “Hong Kong està iniciant el camí de tractar d’eliminar certs continguts d’Internet i bloquejar alguns llocs web”, ha declarat May a Bloomberg en la seva primera entrevista des que va arribar al càrrec, el 2022. “És un camí perillós quan es comença a censurar Internet. On s’atura això?”, s’ha preguntat el diplomàtic.
El Govern elimina d’Internet la cançó ‘Glory to Hong Kong’ i bloqueja l’accés a webs de drets humans
En aquest sentit, el Govern ha pres mesures per suprimir d’Internet la cançó ‘Glory to Hong Kong’, que es va convertir en un himne durant les protestes antigovernamentals de 2019, el que ha posat de manifest els perills per a grans empreses tecnològiques occidentals com Google. Així mateix, proveïdors de serveis d’Internet de la ciutat han denegat també l’accés a un petit nombre de webs, entre les quals la del grup de drets Hong Kong Watch, amb seu al Regne Unit.
En ambdós casos, les autoritats hongkongueses han al·legat que aquestes mesures s’han aplicat per raons de seguretat nacional. Malgrat que la població de Hong Kong continua gaudint en gran part d’accés lliure a Internet, aquestes primeres restriccions han generat una gran preocupació davant de la possibilitat que s’implantin a aquest territori els controls propis de la Xina continental, on diverses plataformes occidentals estan ja prohibides i hi ha restriccions i censura sistemàtiques sobre continguts contraris al Govern.
Hong Kong intenta reforçar la seva imatge com a centre de negocis internacional
Les declaracions de May es produeixen en un moment en què Hong Kong està tractant de consolidar la seva posició com a centre de negocis internacional per atreure turisme que li permeti reactivar la seva economia després d’anys d’aïllament. El cònsol nord-americà ha suggerit que “alliberar a (el magnat i líder opositor) Jimmy Lai i a aquestes altres persones que s’enfronten a la presó per expressar-se políticament faria més per millorar la imatge de Hong Kong que totes les cimeres financeres i campanyes de promoció turística juntes”.
Pequín ha acusat Washington d’estar darrere de les protestes massives contra la influència del Partit Comunista que van sacsejar el centre el 2019.
Hong Kong condemna l’ingerència del cònsol dels EUA
Poc després, i segons informa el ‘South China Morning Post’, un portaveu del Govern de Hong Kong ha criticat la petició feta per May sobre la llibertat de Lai, entenent que “la insinuació que certs individus o organitzacions haurien de ser exempts de les conseqüències legals pels seus actes il·legals va completament en contra de l’esperit de l’estat de dret”.
“És extremadament inadequat que el cònsol general dels Estats Units faci comentaris infundats sobre els processos penals que estan en marxa als tribunals i fins i tot intenti comparar el cas de Lai amb els esforços del govern per promocionar la ciutat”, ha afegit. Les autoritats hongkongueses han recordat al diplomàtic que els Estats Units “no està en condicions d’assenyalar amb el dit” altres països i regions per promulgar lleis de seguretat nacional, i l’han exhortat a deixar de fer “comentaris irresponsables” i interferir en els seus assumptes.