Un fons que recull la història del teatre banyolí
L’Ajuntament de Banyoles ha rebut avui la cessió del fons documental de l’actor Miquel Torrent, que conté més de 10.000 documents, gairebé 300 enregistraments d’obres de teatre i més de 400 imatges d’escena que reflecteixen una gran part de la història del teatre banyolí.
En el moment de l’entrega de la documentació, el batlle de Banyoles Miquel Noguer ha expressat el seu agraïment a Miquel Torrent “per aquest acte de generositat i de compromís amb la ciutat, que ens permetrà conservar el seu arxiu d’una vida dedicada al món de la cultura i al teatre a Banyoles”. Així mateix, Miquel Noguer ha ressaltat que “amb la cessió de l’arxiu personal dels actors Joan Olivas i Enric Tubert ja tenim a l’Arxiu Històric Comarcal tota la història del teatre a la nostra ciutat”. Per la seva part, Miquel Torrent ha manifestat la seva satisfacció per poder deixar el seu fons “perquè no es perdi i es pugui conservar i consultar” i ha remarcat que “servirà per a conèixer millor la història del teatre banyolí i de la seva gent”.
Un actor, narrador, director, escriptor i recopilador de documents
Miquel Torrent i Pujolàs (Banyoles, 1959) ha dedicat una part de la seva activitat social al món del teatre, des de jove, exercint com a actor, narrador, director, escriptor i recopilador de documents del teatre banyolí. El seu fons personal, doncs, conté documentació relacionada amb el “teatre banyolí”.
En un primer bloc digital hi ha, entre altres, fitxes digitalitzades d’esdeveniments teatrals banyolins datats entre 1632 i 2021; 10.825 documents digitalitzats de documentació diversa, dibuixos, programes, cartells, fotografies, revistes banyolines antigues i articles del món teatral banyolí de tots els temps (sobretot de representacions) i 278 enregistraments d’obres de teatre representades a Banyoles entre 1955 i 2020.
En format paper, hi ha: 405 fotografies d’obres de teatre i 1.625 documents (originals o còpies) de programes, cartells, revistes i diaris que tracten del món teatral banyolí. D’aquests documents, n’hi ha molts que estan escanejats. Estan datats entre 1632 i 2019. També hi ha algunes obres de teatre com: La venjança del Martre (1871), del Pare Butinyà; Ernestina o la venjança de la mort (1924), de Mossèn Anton Figueras; Flirt…1934 (1934), d’Isidre Oliveras; No som res (1954), d’Antoni Garcia de Palau; Ecce-Homo. La Passió de Banyoles (1962), de Frederic Corominas, i Una nit molt Mercantil (1988), de Farriol, Olivas i Garcia de Palau. La part en paper ocupa uns 0,8 metres lineals (8 capses).
Un fons que es conservarà a l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany
El fons documental de Miquel Torrent es conservarà en dipòsit a l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany, on es podrà consultar per a fins d’investigació, divulgació i educació. Aquest arxiu és un servei públic que té com a finalitat la recollida, la conservació, l’ordenació i la difusió del patrimoni documental de la comarca. Entre els seus fons, hi ha els de les administracions públiques, els de les entitats i associacions, els de les empreses i els de les persones particulars que tenen interès històric, cultural o social.