El conseller de Salut, Manel Balcells, presenta un pla de formaci lingstica
El conseller de Salut, Manel Balcells, va presentar ahir un pla de xoc per garantir que 2.700 professionals de la sanitat catalana aprenguin la nostra llengua fins al novembre. Aquesta iniciativa té com a objectiu millorar l’atenció als usuaris en el seu idioma i evitar incidents lamentables.
Necessitat de millorar la competncia lingstica del personal sanitari
Segons un estudi, tres de cada deu metges que exerceixen a Catalunya no dominen el català, la qual cosa pot afectar la qualitat de l’atenció sanitària. Això és especialment rellevant en un context on s’ha observat un augment de queixes dels usuaris sobre la manca d’atenció en català i incidents desafortunats.
Reptes i situaci actual
La situaci actual revela que hi ha més predisposició dels estrangers a aprendre el català que no pas entre els professionals locals. Això és una realitat tant en la sanitat privada com en el personal eventual contractat a la sanitat pública.
Exigències lingstiques i estabilitzaci laboral
Els professionals que desitgin estabilitzar la seva situaci laboral han de acreditar el nivell C de català, el qual garanteix una comprensi adequada de la llengua. Aquesta exigència sorgeix com a resposta als reforços de personal dels darrers anys i a la necessitat de millorar l’assistència.
Importncia de l’atenci lingstica en l’assistncia sanitria
Malgrat les opinions que consideren la llengua com un assumpte secundari, és evident que la qualitat assistencial en una consulta també passa per l’empatia i la proximitat al pacient, així com per la capacitat de comunicar-se en la llengua que més es domina. Això és fonamental per a aquells pacients que desitgen ser atesos en català, especialment quan fan ús d’un servei públic.
Reforament de la competncia lingstica i voluntat dels professionals
És necessari que tant els parlants com els professionals posin més voluntat en el reforç de la competència lingüística. Això implica fer servir la llengua sempre i arreu, així com demostrar una voluntat més gran que la que s’ha mostrat fins ara.
Conclusi
En resum, el pla de formaci lingstica presentat pel conseller de Salut, Manel Balcells, representa un pas important per millorar l’atenció sanitària a Catalunya. Aquesta iniciativa busca abordar els reptes actuals i garantir que els professionals de la sanitat puguin atendre els usuaris en la seva llengua, millorant així la qualitat assistencial.