La ratificació de la condemna
La Audiència de Barcelona ha confirmat la condemna de 2 anys, 4 mesos i 16 dies per a un jove de l’Empordà per un delicte de coaccions amb les agreujants d’odi i superioritat. Aquesta decisió ha generat controvèrsia i ha suscitat reaccions diverses en diferents àmbits.
El cas en qüestió
El jove, anomenat Joan, va ser condemnat per haver escridassat un petit grup de manifestants a favor del rei Felip VI durant una visita a Barcelona l’octubre de 2020, a més de pintar una creu a una bandera espanyola que portava una dona a l’esquena. Tot i les contradiccions entre les versions, la condemna s’ha mantingut, generant polèmica pel suposat tracte desigual en la valoració dels fets.
Reaccions i recurs de cassació
Davant d’aquesta situació, l’organització Alerta Solidària ha denunciat les contradiccions i ha anunciat la presentació d’un recurs de cassació al Tribunal Suprem. La defensa del jove també ha manifestat la seva intenció de recórrer la resolució, argumentant que es prioritzava la versió dels agents dels Mossos i de la dona enfront de la del jove encausat.
Els fets i les agreujants
Els fets van tenir lloc durant una protesta a favor del rei Felip VI, on Joan va participar juntament amb altres manifestants. La sentència ha aplicat les agreujants d’odi i superioritat, provocant un augment de la pena que podria comportar l’entrada a presó de Joan. Això ha generat debat sobre la interpretació i aplicació d’aquestes agreujants en aquest context concret.
Reaccions d’Alerta Solidària
L’organització Alerta Solidària ha qüestionat les dues agreujants, argumentant que no hi havia discriminació perquè els grups implicats tenien conviccions polítiques contraposades. A més, han expressat recel pel suposat tracte accelerat del cas, considerant que l’Audiència de Barcelona fa temps que està col·lapsada. Això ha suscitat interrogants sobre la celeritat en la resolució d’aquest tipus de casos.