Una experiència gastronòmica inesperada
Recentment, durant un sopar amb col·legues de la premsa, una periodista portuguesa es va trobar amb un ingredient al menú que la va deixar perplexa: l’escorpí vermell, també conegut com a escórpora. El maître el va descriure com un peix poc atractiu, ple d’espines i verí tòxic, que habita a les profunditats marines. Aquesta descripció, sense qualsevol referència gastronòmica, no va generar precisament gana per aquest peix desconegut per a la periodista portuguesa.
Davant d’aquesta desafortunada presentació, alguns comensals es van afanyar a assegurar que l’escorpí vermell era deliciós, que s’utilitzava en suquets i que també s’hi preparaven patés i pastissos. Finalment, en arribar el plat, amb una petita porció de paté d’escórpora, va resultar ser exquisit i, malgrat la mala impressió inicial, tots van quedar satisfets.
Els noms de bars i restaurants
Aquesta experiència va fer reflexionar sobre els noms que s’atorguen a bars i restaurants. Sembla que hi ha una tendència a utilitzar sobrenoms i noms que no evoquen plaer, sinó tot al contrari; noms que ratllen en allò insultant o que fan referència a situacions desagradables. És lamentable no poder esmentar els nombrosos exemples recopilats, però s’intentarà il·lustrar amb exemples que guardin certa similitud amb la realitat, de manera purament casual.
A qui li vindria de gust visitar un lloc anomenat “Restaurant Els Plats Cremats” o “L’Arisc del Port”, o acudir al bar “Migrient” o “Salmó Nela”, oa la taverna “Can Estúpid” oa la de “Josep Frustració” ? A primera vista, és poc atractiu. Potser això es pot atribuir a la lectura excessiva de proposicions de Wittgenstein, o simplement a la manca de sentit en utilitzar noms que evoquen escenes o situacions que van en contra de l’acte gastronòmic.
No tot té per què estar relacionat amb el plaer culinari, i hi ha exemples fantàstics de noms neutres, com “035” o “14 de Rosa”, que juguen amb la ubicació, i altres que guarden coherència amb el que ofereixen, com “Món Vínic” o “Muysca”, o que fan referència a algun objecte al seu interior, com el “Bar Torpedo”. Fins i tot hi ha establiments que simplement s’anomenen “Sibèria”, amb un logotip de gel, i ofereixen excel·lents menús del dia.
L’ús de noms pejoratius no és una cosa nova. Per exemple, es recorda un antic restaurant al Passeig de Gràcia amb Rosselló, anomenat “La Punyalada” (1927-1998), que va ser rebatejat com a “Olímpic Bar” per considerar-se massa neutre. És important evitar que la ciutat s’ompli de noms estrafolaris que semblen més trets d’una novel·la de l’Edat Mitjana que d’establiments gastronòmics.