Conflictes interns i acusacions greus
L’espai polític que avui coneixem com Junts, i que abans havia tingut altres denominacions, viu una situació de desori intern que es manifesta en diversos episodis. El més recent ha estat la polèmica amb dues diputades que han denunciat assetjament i masclisme per part dels seus companys de grup parlamentari. Una d’elles ha estat apartada del grup, però no vol deixar la seva acta i passarà a ser “no adscrita”. L’altra està de baixa mèdica. Aquest conflicte reflecteix la fractura entre el sector “borrassista” i el “turullista”, que ja fa anys que es manté i que no es va resoldre amb el congrés del partit celebrat a l’Hospitalet el juliol del 2022.
Desafeccions i moviments incomprensibles
A més dels problemes interns, Junts també ha protagonitzat accions incomprensibles que han generat desafecció entre els seus militants i simpatitzants. Una d’elles ha estat la posició de la seva formació respecte a la llei d’amnistia, que ha provocat que l’exconseller d’Interior Miquel Sàmper trenqués el carnet del partit. Aquesta decisió al Congrés dels Diputats només es pot entendre dins la lògica de les jugades mestres de última hora i les astracanades per sortir als mitjans de comunicació.
Un procés de descomposició que no s’atura
Junts és el resultat d’un procés de descomposició que va començar el 2015, quan es va desfer l’antiga federació que havia governat Catalunya durant molts anys. Des de llavors, ha canviat de nom diverses vegades i ha patit escissions. Aquesta tendència no sembla que tingui fi, ja que a cada nou fragment hi apareixen noves divisions. Aquesta situació podria ser vista com un espectacle per observar des de la distància, si no fos perquè afecta un dels principals actors de l’independentisme, que fa moviments espasmòdics, imprevisibles i incomprensibles, convertint-se en un interlocutor poc fiable, sempre pendent del resultat de l’última batalla interna.