Inici » La caiguda del mur de Berlín i l’auge de l’extrema dreta

La caiguda del mur de Berlín i l’auge de l’extrema dreta

by PREMIUM.CAT
un home amb vestit i corbata a la cantonada del carrer prop d'una paret de maó i un cotxe a la carretera, Eric Peterson, peter konig, un retrat de personatge, de stijl

La influència de les novel·les d’espionatge

La caiguda del mur de Berlín i la descomposició de l’URSS i del Pacte de Varsòvia va generar una gran inquietud entre els lectors de novel·les d’espionatge. Sense Karla, quin enemic tindria George Smiley? Afortunadament, autors com John le Carré van demostrar la seva creativitat i van explorar nous territoris on els espies treballaven per a l’MI5 o la CIA.

Spectre: l’organització terrorífica

Un dels personatges més icònics és James Bond, que es va beneficiar de l’existència de l’organització terrorífica anomenada Spectre, una creació d’Ian Fleming. Spectre, sigles de Special Executive for Counter-intelligence, Terrorism, Revenge and Extortion, era i és el símbol del mal, un exèrcit de persones malignes que volen controlar el món de la manera més ràpida i letal possible. Entre els membres famosos d’Spectre hi ha el líder, Erns Stavro Blofeld, i molts altres personatges cruels com el Doctor No, Goldfinger, Emilio Largo, Francisco Scaramanga i Rosa Klebb.

La realitat supera la ficció

La ficció no existiria sense la realitat, però pot arribar a nivells increïbles gràcies a la imaginació dels autors. Ian Fleming hauria volgut ser com el seu personatge James Bond, però va manipular-lo a través de les seves novel·les. El cinema, amb actors com Sean Connery, Roger Moore i Daniel Craig, va donar vida a aquest personatge i va continuar la seva història després de la mort de Fleming.

L’auge de l’extrema dreta

Però ara, la realitat sembla haver superat la ficció. Spectre s’ha convertit en una realitat tangible, amb persones com Donald Trump i Steve Bannon que intenten controlar el món. Bannon és el gran dissenyador de la desestabilització, amb un pla per destruir la democràcia tal com la coneixem després de la Segona Guerra Mundial. Utilitza la seva intel·ligència per convertir el planeta en un polvorí, tot sota la bandera de la llibertat individual, el capitalisme desacomplexat i el nacionalisme.

L’expansió de l’ideari de Bannon

Bannon ha assessorat diversos partits d’extrema dreta a Europa, com el Front Nacional de Marine Le Pen, la Fidesz de Viktor Orbán, Vox de Santiago Abascal i Fratelli d’Italia de Giorgia Meloni. Aquests polítics són fills polítics de Bannon i segueixen els seus principis totalitaris. L’expansió de l’ideari de Bannon es pot veure en els resultats de les eleccions al Parlament Europeu, on els partits d’ultradreta han guanyat terreny.

Conclusió

En resum, la caiguda del mur de Berlín i la descomposició de l’URSS i del Pacte de Varsòvia van marcar un abans i un després en el món de l’espionatge. La ficció ha estat capaç de reflectir aquesta realitat i, en alguns casos, la realitat ha superat la ficció. Actualment, persones com Steve Bannon intenten controlar el món amb les seves idees extremistes, i els seus seguidors són fills polítics d’aquesta ideologia. Cal estar alerta i defensar els valors democràtics per combatre aquesta amenaça.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00