Inici » La importància de la responsabilitat i la consolidació en la societat catalana

La importància de la responsabilitat i la consolidació en la societat catalana

by PREMIUM.CAT
un home amb una targeta de visita davant d'una paret de caixes de correu enviant una carta, Emilio Grau Sala, leica, una foto polaroid, plasticien

La cultura de la responsabilitat a la societat catalana

Si algú segueix les xarxes socials, pot haver percebut que una de les indústries més pròsperes a casa nostra és la de la producció de paper de fumar. Els catalans són especialistes en el seu ús, i en el sector independentista/ sobiranista/ nacionalista encara més. Aquest ús ens fa ser exigents amb els altres i indulgents amb nosaltres mateixos, és un esport que molts catalans practiquen amb fruïció i que consisteix a culpar sempre els altres. A vegades adoptem un posat pontifical del “jo ja ho deia”, una reminiscència infantil que fa que es desvii la responsabilitat cap a l’entorn, la societat, el sistema… qualsevol col·lectiu o tòtem que ens alliberi d’un sentiment de responsabilitat pròpia.

La necessitat de consolidació

Hi ha especialistes de la centrifugació, i n’hi ha que fins i tot ho han adoptat com a marca d’identitat corporativa i partidista. Ara, així els hi va. En una situació d’urgència, potser cal apuntalar primer les bases pròpies, fer entenedor el missatge i tornar a les qüestions bàsiques. Aquelles qüestions que es resumeixen tan bé en el lema: llengua, cultura, país. Abans d’eixamplar em sembla que cal consolidar. Consolidar endins i enfora. Consolidar tornant a fer comuna i atractiva la catalanitat. Consolidar buscant consensos de país, que, en altres èpoques, havíem sigut capaços d’assolir. Però per a fer això, cal menys paper de fumar i més arremangar-se i picar pedra, i això costa més.

La responsabilitat individual i col·lectiva

Caldrà continuar picant pedra, aixecar-se cada matí i fixar-se objectius possibles i engrescadors, ja que ningú no farà la feina per nosaltres. És necessari deixar de gastar paper de fumar i acabar amb l’eterna divisió dels qui es consideren del mateix camp.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00