Inici » L’amor i les relacions a la societat catalana del segle XXI

L’amor i les relacions a la societat catalana del segle XXI

by PREMIUM.CAT
una mujer con un espejo y una muñeca delante de su cara y un espejo con confeti, Elina Karimova, arte de bienvenida, una fotografía de archivo, bellas artes

Una nova visió de l’amor romàntic

El dia de Sant Valentí, conegut com el dia dels enamorats, és una celebració tradicional que s’ha estès a altres cultures a través de la literatura i el cinema. Aquesta festivitat promou un model de relació sexoafectiva basat en els lligams emocionals més enllà del desig sexual. No obstant això, els experts assenyalen que la societat catalana del segle XXI ha experimentat un canvi en la concepció de l’amor i les relacions.

Una visió més responsable i menys idealitzada

Segons Bruna Alvarez, professora i investigadora del grup AFIN del Departament d’Antropologia de la UAB, la població catalana espera ara de l’amor una responsabilitat afectiva més gran en contraposició als sacrificis de l’amor romàntic. Aquesta nova visió de les relacions amoroses destaca la importància de la comunicació, la confiança i el respecte mutu. A més, la psicòloga clínica i sexòloga Emma Ribas afirma que s’està produint un canvi cap a l’amor conscient i l’autoconeixement, gràcies a l’educació emocional i sexual.

Els reptes de la societat actual

Els experts també assenyalen alguns reptes que la societat catalana del segle XXI ha d’afrontar en relació a l’amor i les relacions. Elena Crespi, psicòloga sexòloga, destaca les mancances educatives en matèria de relacions de gènere i feminisme, especialment entre els nois cis-hetero. A més, Enric Soler, psicòleg relacional i professor a la UOC, assenyala que hi ha una tendència cap a models de relacions més flexibles, però també més efímeres, caracteritzades per la por al compromís i la debilitació dels lligams.

La família i la natalitat

La institució de la família també ha experimentat canvis a la societat catalana. Bruna Alvarez destaca que l’entrada massiva de la dona al mercat laboral i l’empobriment de les generacions joves han afectat la natalitat i la família nuclear. A més, Julieta Piastro, professora de Pensament Contemporani, assenyala que el capitalisme ha creat models de família que s’adapten a les necessitats productives, però que no sempre afavoreixen el benestar de les persones.

La sexualitat i la diversitat

En relació a la sexualitat, els experts coincideixen que encara hi ha una tendència cis-heteronormativa i masclista. No obstant això, celebren l’increment de la diversitat en termes d’orientacions i identitats. També s’està posant en dubte la monogàmia, tot i que no es fa una valoració sobre la seva idoneïtat. A més, s’ha observat un canvi en el perfil de les persones que busquen ajuda en temes de sexualitat, amb una major diversitat de consultes.

El camí cap a una nova concepció de l’amor

Tot i els canvis que s’han produït en la societat catalana del segle XXI en relació a l’amor i les relacions, els experts assenyalen que encara hi ha reptes per superar i un camí per recórrer. És necessari treballar en l’educació emocional i sexual, així com en la igualtat de gènere i el respecte mutu. A més, cal fomentar una visió de l’amor basada en la responsabilitat afectiva i la comunicació oberta i sincera.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00