Inici » Reducció de l’IVA de l’oli d’oliva per alleujar l’impacte dels preus dels aliments

Reducció de l’IVA de l’oli d’oliva per alleujar l’impacte dels preus dels aliments

by PREMIUM.CAT
un bol d'olives i una ampolla d'oli d'oliva sobre una taula a l'exterior amb un arbre al fons, Bouchta El Hayani, pell d'oliva, una foto d'estoc, fotorealisme

Un estudi del Banc d’Espanya analitza els efectes de la reducció de l’IVA

Efectes diferents en els productes processats

El Govern espanyol ha pres una decisió important per reaccionar davant l’augment dels preus dels aliments. En una mesura temporal, s’ha reduït l’IVA de l’oli d’oliva a un 0% fins al 30 de setembre. Aquesta reducció té com a objectiu principal alleujar la càrrega econòmica que suposa l’increment dels preus dels aliments, els quals han anat creixent a un ritme més elevat que els salaris.

Un recent estudi realitzat pel Banc d’Espanya ha analitzat els efectes de la reducció de l’IVA sobre els aliments. Aquest estudi ha classificat els productes en diferents categories i ha comparat els efectes de la reducció en aquests grups. Els resultats mostren que la translació de la rebaixa de l’IVA als preus dels supermercats ha estat pràcticament completa, amb percentatges que oscil·len entre el 70% i el 100%.

Els resultats de l’estudi també indiquen que els productes processats semblen ser menys propensos a reduir els seus preus durant les primeres dues setmanes després de l’entrada en vigor de la política. No s’observa una diferència significativa entre els productes de marca comercial i marca blanca, ja que tots dos mostren elevats graus de translació de l’IVA. A més, es destaca que els productes importats tenen una trajectòria divergent un mes després del canvi impositiu, situant-se persistentment per sota del 100% de la translació.

En conclusió, la reducció de l’IVA de l’oli d’oliva és una mesura temporal que busca alleujar l’impacte dels preus dels aliments. L’estudi del Banc d’Espanya mostra que la translació de la rebaixa de l’IVA als preus dels supermercats ha estat pràcticament completa. Tot i això, s’observa que els productes processats tenen una menor tendència a reduir els seus preus durant les primeres setmanes de la política. Aquesta informació és important per entendre els efectes d’aquesta mesura i avaluar-ne l’adequació teòrica i empírica.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00