Vesna Pusic: Una visió sobre l’agressió de Rússia a Ucraïna
El Consell Català del Moviment Europeu va organitzar recentment una jornada al Parlament sobre les eleccions europees i la nova ampliació de la UE. En aquest esdeveniment, Vesna Pusic, exviceprimera ministra i exministra d’Exteriors de Croàcia, va participar com a convidada destacada. Pusic és una experta en política europea i va ser una figura clau en el procés d’adhesió de Croàcia a la Unió Europea.
Una carrera política destacada
Durant el seu mandat com a ministra d’Exteriors de Croàcia, Pusic va liderar les negociacions per a l’adhesió del seu país a la UE, que es va completar amb èxit el 2013. A més, va ser candidata del seu país a la secretaria general de les Nacions Unides el 2016. Tot i no ser elegida, aquesta experiència li va permetre guanyar visibilitat internacional i consolidar la seva reputació com a experta en relacions internacionals.
Una veu autoritzada sobre la situació actual
Amb una formació acadèmica en Filosofia i Sociologia, Pusic és catedràtica de la Universitat de Zagreb i ha impartit classes en diverses institucions educatives internacionals. A més, ha estat vicepresidenta del Partit Liberal Democràtic i Reformista Europeu i ha publicat diversos llibres sobre temes com la democràcia econòmica i la societat civil. La seva experiència i coneixement la converteixen en una veu autoritzada per analitzar la situació política actual a Europa.
La guerra de Rússia a Ucraïna i el futur de la UE
Durant la seva intervenció al Parlament, Pusic va expressar la seva preocupació per l’agressió de Rússia a Ucraïna i va afirmar que aquesta acció representa una guerra contra Europa. Segons ella, aquest conflicte té un impacte directe i dramàtic en el continent europeu. Pusic també va destacar la importància de les properes eleccions europees i va alertar sobre l’ascens de forces d’extrema dreta i euròfobes en diferents països de la UE.
El futur del projecte europeu
Pusic va subratllar la importància de la seguretat col·lectiva i va instar els europeus a repensar aquesta qüestió en el context actual. També va destacar la necessitat d’una liderança europea forta per afrontar els reptes i les amenaces que es presenten. A més, va fer referència als processos d’ampliació de la UE i va assenyalar que els Balcans occidentals no poden ser considerats una ampliació, sinó una consolidació del territori europeu.
El paper de la societat civil
Pusic va destacar la contradicció entre els líders dels països balcànics que volen la integració a la UE i els obstacles que s’interposen en aquest procés. Va subratllar la importància de la societat civil en aquest context i va afirmar que és necessari treballar per superar aquesta contradicció i aprofitar l’oportunitat de integrar aquests països en la UE.
La visió de Pusic sobre Catalunya
Pusic va ser preguntada sobre l’evolució política de Catalunya des de Croàcia. Tot i no voler donar consells específics, va destacar que des d’un punt de vista polític, els acords fets pel govern de coalició de Pedro Sánchez amb els partits independentistes semblen ser una decisió intel·ligent per a totes les parts i poden contribuir a trencar amb la situació actual. També va afirmar que a Europa no es poden tenir presos polítics i va destacar la importància de garantir la llibertat i els drets fonamentals.