Inici » Advertiment sobre el consum de begudes vegetals alternatives a la llet animal

Advertiment sobre el consum de begudes vegetals alternatives a la llet animal

by PREMIUM.CAT
un grup d'ampolles de llet asseguts a sobre d'una taula de fusta al costat d'un drap i una ampolla de llet, Andries Stock, fotografia de producte, una foto d'estoc, hurufiyya

La preocupació pel consum de begudes vegetals

L’Organització Mundial de Salut (OMS) ha llançat una advertència sobre el consum de begudes vegetals com a alternativa a la llet animal. Segons un informe publicat per l’OMS Europa i la Xarxa Mundial del Iode (IGN), l’ús creixent de productes d’origen vegetal en lloc de fonts de iode com la llet i el peix pot portar a una ingesta deficient d’aquest element químic qual pot tenir conseqüències per a la salut, especialment en dones embarassades que tenen més necessitat de iode.

L’impacte en la nutrició de iode

El director regional de l’OMS per a Europa, Hans Henri P. Kluge, ha expressat la seva preocupació pel canvi cap a alternatives vegetals a la dieta, especialment en dones que ja tenen un risc més gran de deficiència de iode i malalties tiroïdals. A països on la llet és una font important de iode, la majoria de les alternatives vegetals no contenen aquest element químic. Això pot portar a una nutrició deficient de iode, cosa que és especialment preocupant per a les dones embarassades.

La importància de la llet i els productes lactis

L’OMS destaca que la llet i els productes lactis són fonts importants de iode a molts països d’Europa occidental i central, especialment per als nens. A més, molts pinsos i suplements per a animals estan enriquits amb iode per millorar la salut dels animals de granja i la producció de llet. Tot i això, el consum creixent de begudes vegetals està contribuint a una disminució en la ingesta de iode. Per exemple, a Alemanya, només el 9% de la sal en productes processats és iodada, mentre que a Suïssa aquest percentatge augmenta al 34%.

Recomanacions de l’OMS

Davant d’aquesta situació, l’OMS recomana impulsar mesures per a l’ús obligatori de sal iodada en aliments com a alternativa a la llet i els productes lactis. A més, es destaca la necessitat de conscienciar tant el públic com les autoritats sanitàries sobre la importància del consum adequat de iode, especialment per a les dones embarassades. La deficiència de iode pot tenir conseqüències greus per a la salut, com ara trastorns tiroïdals prevenibles, hipertiroïdisme, arítmies cardíaques, osteoporosi i deteriorament cognitiu.

Importància del iode en el desenvolupament fetal

L’OMS destaca que el consum adequat de iode és especialment important per al desenvolupament cerebral del fetus abans i durant l’embaràs. La deficiència de iode durant aquesta etapa pot augmentar el risc d‟avortament i tenir un impacte negatiu en el desenvolupament cognitiu del nen. Per tant, es recomana incloure suplements amb iode a la dieta de les dones embarassades.

Conclusió

En resum, el consum creixent de begudes vegetals com a alternativa a la llet animal pot portar a una ingesta deficient de iode, cosa que pot tenir conseqüències per a la salut, especialment en dones embarassades. L’OMS recomana impulsar mesures per a ús obligatori de sal iodada en aliments i conscienciar sobre la importància del consum adequat de iode. El iode és especialment important per al desenvolupament cerebral del fetus i la seva deficiència pot tenir conseqüències greus.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00