Inici » Aprofitament de les pells de fruites i verdures: una oportunitat per a la sostenibilitat

Aprofitament de les pells de fruites i verdures: una oportunitat per a la sostenibilitat

by PREMIUM.CAT
un grup de pomes assegudes una al costat de l'altra sobre una taula amb una poma groga al mig, Andries Stock, fotografia professional d'aliments, una foto d'estoc, neoplasticisme

Beneficis nutricionals

Les pells de moltes fruites i verdures són una font rica en nutrients essencials per a una dieta equilibrada. Per exemple, la pell de les pomes conté una alta concentració de fibra, vitamina C i antioxidants. Les closques dels cítrics, com llimones i taronges, són riques en vitamina C i olis essencials. La pell de les pastanagues conté vitamina A i antioxidants, mentre que la pell de les patates és una font de fibra i potassi. Consumir aquestes pells pot contribuir a millorar la salut i el benestar.

Usos culinaris

Infusions i tes

Les closques de fruites com pomes, peres i cítrics poden assecar-se i utilitzar-se per fer infusions i tes aromàtiques i nutritives.

Closques confitejades

Les pells de cítrics es poden confitar per crear un dolç natural i deliciós que pot ser utilitzat com a adorn per a postres o com a snack.

Brou de verdures

Les pells de verdures com pastanagues, cebes i apis poden ser utilitzades per fer brou, aportant un sabor i valor nutritiu addicional a sopes i guisats.

Xips de pell de patata

Les pells de patata poden ser convertides en un snack cruixent i deliciós, simplement rentant-les, assecant-les i enfornant-les amb una mica d’oli i sal.

Usos no culinaris

Neteja

Les closques de cítrics són excel·lents per a la neteja, ja que els seus olis naturals tenen propietats desinfectants. Es poden utilitzar per fer un netejador casolà col·locant les closques en un flascó amb vinagre durant unes setmanes i després utilitzant el líquid per netejar superfícies.

Abonament i compost

Les pells de fruites i verdures són una addició valuosa per al compost, ja que aporten matèria orgànica i nutrients essencials que milloren la qualitat del compost i la salut del terra.

Cuidat de la pell

Algunes pells de fruites, com la de plàtan, tenen propietats beneficioses per a la pell. Es pot fregar la part interna de la pell de plàtan sobre la pell per ajudar a reduir la inflamació i la irritació, o utilitzar la pell de papaia, que conté enzims que exfolien suaument la pell.

Aromatitzants naturals

Les closques de cítrics seques es poden utilitzar com a aromatitzants naturals. Es poden col·locar en petits saquets de tela i posar-los en calaixos, armaris o en el cotxe per mantenir una olor fresca i natural.

Conclusió

Aprofitar les pells de fruites i verdures és una oportunitat per a la sostenibilitat i la reducció del desaprofitament d’aliments. Amb usos culinaris i no culinaris, aquestes pells ofereixen una varietat de possibilitats per enriquir la nostra vida diària. Així que la propera vegada que pelis una fruita o verdura, pensa en les formes creatives en què pots aprofitar aquestes closques i contribuir a un món més sostenible.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00