Beneficis nutricionals
Les pells de moltes fruites i verdures són una font rica en nutrients essencials per a una dieta equilibrada. Per exemple, la pell de les pomes conté una alta concentració de fibra, vitamina C i antioxidants. Les closques dels cítrics, com llimones i taronges, són riques en vitamina C i olis essencials. La pell de les pastanagues conté vitamina A i antioxidants, mentre que la pell de les patates és una font de fibra i potassi. Consumir aquestes pells pot contribuir a millorar la salut i el benestar.
Usos culinaris
Infusions i tes
Les closques de fruites com pomes, peres i cítrics poden assecar-se i utilitzar-se per fer infusions i tes aromàtiques i nutritives.
Closques confitejades
Les pells de cítrics es poden confitar per crear un dolç natural i deliciós que pot ser utilitzat com a adorn per a postres o com a snack.
Brou de verdures
Les pells de verdures com pastanagues, cebes i apis poden ser utilitzades per fer brou, aportant un sabor i valor nutritiu addicional a sopes i guisats.
Xips de pell de patata
Les pells de patata poden ser convertides en un snack cruixent i deliciós, simplement rentant-les, assecant-les i enfornant-les amb una mica d’oli i sal.
Usos no culinaris
Neteja
Les closques de cítrics són excel·lents per a la neteja, ja que els seus olis naturals tenen propietats desinfectants. Es poden utilitzar per fer un netejador casolà col·locant les closques en un flascó amb vinagre durant unes setmanes i després utilitzant el líquid per netejar superfícies.
Abonament i compost
Les pells de fruites i verdures són una addició valuosa per al compost, ja que aporten matèria orgànica i nutrients essencials que milloren la qualitat del compost i la salut del terra.
Cuidat de la pell
Algunes pells de fruites, com la de plàtan, tenen propietats beneficioses per a la pell. Es pot fregar la part interna de la pell de plàtan sobre la pell per ajudar a reduir la inflamació i la irritació, o utilitzar la pell de papaia, que conté enzims que exfolien suaument la pell.
Aromatitzants naturals
Les closques de cítrics seques es poden utilitzar com a aromatitzants naturals. Es poden col·locar en petits saquets de tela i posar-los en calaixos, armaris o en el cotxe per mantenir una olor fresca i natural.
Conclusió
Aprofitar les pells de fruites i verdures és una oportunitat per a la sostenibilitat i la reducció del desaprofitament d’aliments. Amb usos culinaris i no culinaris, aquestes pells ofereixen una varietat de possibilitats per enriquir la nostra vida diària. Així que la propera vegada que pelis una fruita o verdura, pensa en les formes creatives en què pots aprofitar aquestes closques i contribuir a un món més sostenible.