La Gota i els Aliments Relacionats
La gota és una condició relacionada amb nivells elevats d’àcid úric a la sang, la qual cosa pot afavorir la formació de microcristalls a les articulacions. Aquesta situació sovint comença al dit gros del peu i pot provocar una reacció inflamatòria aguda, causant molèsties i incapacitat.
Segons la Dra. Nuria Martí, cap del Servei de Reumatologia de l’Hospital Universitari General de Catalunya, hi ha determinats aliments que cal evitar ja que poden incrementar els nivells d’àcid úric i desencadenar un atac de gota.
Aliments a Evitar
Evita consumir carns vermelles com porc, vedella i xai, així com marisc, embotits, peix blau, lactis, begudes alcohòliques, especialment les d’alta graduació i la cervesa, i begudes ensucrades. També es desaconsella el consum de productes amb elevat contingut de proteïnes d’origen animal i preparats dietètics rics en fructosa, ja que aquests s’associen a un major risc de gota.
Aliments Beneficiosos
D’altra banda, hi ha aliments que poden ser beneficiosos en el tractament de la gota. La doctora destaca els fruits vermells com nabius i cireres, els cítrics com taronges, mandarines i aranges pel seu contingut en vitamina C, així com la llet, iogurt i productes lactis amb baix contingut gras, fruits secs com les nous, proteïnes d’origen vegetal com els llegums i fins i tot el cafè, incloent el descafeïnat.
Consum d’Aliments Rics en Purines d’Origen Vegetal
És important destacar que no s’ha descrit cap increment del risc de gota ni d’hiperuricèmia en persones amb un consum elevat d’aliments rics en purines d’origen vegetal com pèsols, mongetes, llenties, espinacs, fongs, civada o coliflor. Per tant, es recomana el consum d’aquests aliments com a part d’una dieta equilibrada, tot i que sempre s’ha de tenir en compte les necessitats individuals de cada pacient.
Consideracions Finals
Per al tractament de la gota, és essencial mantenir una bona hidratació i un pes corporal adequat a través d’una alimentació variada i saludable. Això inclou una dieta equilibrada de proteïnes, carbohidrats i lípids, amb una reducció de la ingesta de carns vermelles, greixos saturats i carbohidrats refinats, així com una aportació calòrica adequada per mantenir un pes estable.