Inici » Impacte de les baixes per menstruació incapacitant a l’àmbit laboral

Impacte de les baixes per menstruació incapacitant a l’àmbit laboral

by PREMIUM.CAT
un grup de dones caminant per un carrer una al costat de l'altra davant d'una multitud de persones en una ciutat, Afewerk Tekle, imatge promocional, una foto, art feminista

Baixes per menstruació incapacitant: Dades i durada

Un any després de la implementació de les baixes per menstruació incapacitant, només se n’han tramitat 1.408, amb una durada mitjana de tres dies, segons les dades més recents fins a mitjans d’abril proporcionades pel Ministeri d’Inclusió. Aquest nombre representa una fracció mínima en comparació dels 8,8 milions de processos de baixa iniciats el 2023. Les expertes consultades atribueixen aquest escàs nombre de baixes a l”infradiagnòstic’ i al temor a la discriminació laboral.

Requisits i durada de les baixes

La possibilitat de sol·licitar aquestes baixes es va establir en el marc de la llei de l’avortament i va entrar en vigència l’1 de juny del 2023, generant debat i controvèrsia sobre el seu impacte. Per sol·licitar-la, les pacients han de comptar amb un diagnòstic mèdic de dismenorrea secundària, és a dir, una menstruació dolorosa associada a patologies com endometriosi, miomes, adenomiosi o altres malalties. La durada de la baixa s’estén mentre persisteixen aquests símptomes associats a la menstruació, i la prestació econòmica corresponent és abonada per la Seguretat Social des del primer dia de la baixa.

Opinions sobre les baixes per menstruació incapacitant

Discriminació laboral

Al moment de l’aprovació de la norma, la vicesecretària d’UGT, Cristina Antoñanzas, va expressar la seva preocupació, assenyalant que aquesta baixa podria ser ‘una altra forma de discriminació’ per a les dones, ja que les empreses poden conèixer el motiu de la baixa a través del codi utilitzat per la Seguretat Social a les parts. Tot i que està a favor d’aquesta baixa, Antoñanzas considera que acaba sent discriminatòria.

Manca de perspectiva de gènere

Carolina Vidal, secretària de Dones, Igualtat i Condicions de Treball de CCOO, critica l’absència de perspectiva de gènere al sistema sanitari, que s’ha centrat en l’estudi clínic del cos masculí, i la lentitud en el diagnòstic d’aquestes afeccions. Aquesta manca d’enfocament de gènere es reflecteix en el baix nombre de prestacions per menstruació incapacitant concedides des de la seva implementació.

Estadístiques i costos estimats

Segons un estudi de la consultora Kantar, el 49% de les dones pateixen menstruacions doloroses, arribant al 76% en el cas de les més joves. El Ministeri d´Igualtat va estimar que el dret a una baixa per menstruació incapacitant tindria un cost addicional màxim de 23,8 milions d´euros al´any. Tot i això, les xifres de baixes han estat molt per sota d’aquestes estimacions, cosa que planteja interrogants sobre l’efectivitat i l’abast d’aquesta mesura.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00