La Gota i la Relació amb els Nivells d’Àcid Úric
La gota és una afecció associada a nivells elevats d’àcid úric a la sang, cosa que propicia la formació de microcristalls a les articulacions. En general, comença al dit gros del peu, desencadenant una resposta inflamatòria aguda extremadament dolorosa i limitant.
Aliments a Evitar per Controlar la Gota
Hi ha certs aliments que cal evitar, ja que poden augmentar els nivells d’àcid úric i desencadenar un atac de gota. La Dra. Nuria Martí, cap del Servei de Reumatologia de l’Hospital Universitari General de Catalunya, adverteix sobre aquests aliments:
• Carns vermelles (porc, vedella, xai)
• Mariscs
• Encastats
• Peix blau
• Lactis
• Begudes alcohòliques, especialment les d’alta graduació i cervesa
• Begudes ensucrades
Aliments Beneficiosos per al Tractament de la Gota
D’altra banda, la Dra. Martí destaca la importància de certs aliments en el tractament de la gota, esmentant:
• Fruits vermells (nabius, cireres)
• Cítrics (taronges, mandarines, aranges), a causa del seu contingut en vitamina C, que actua com a protector
• Llet, iogurt i productes lactis baixos en greix
• Fruits secs (com les nous)
• Proteïnes d’origen vegetal (llegums)
• Cafè, inclòs el descafeïnat
Consideracions Finals per al Tractament de la Gota
És important tenir en compte que mantenir una bona hidratació i un pes corporal adequat són indispensables per al tractament de la gota. Una alimentació variada i saludable, amb un equilibri adequat de proteïnes, carbohidrats i lípids, i una reducció en la ingesta de carns vermelles, greixos saturats i carbohidrats refinats, són fonamentals per mantenir un pes estable i controlar la gota.
A més, es recomana el consum d’aliments rics en purines d’origen vegetal, com ara pèsols, mongetes, mongetes, llenties, espinacs, fongs, civada o coliflor, com a part d’una dieta equilibrada. Tot i això, la recomanació d’aquests aliments ha de ser individualitzada per a cada pacient.