La falta de professionals sanitaris
La captació de personal és un dels reptes que ha d’afrontar l’Hospital de Campdevànol. El centre no és aliè a la falta de professionals sanitaris a tot el país. El director-gerent, Joan Grané, detalla que actualment necessiten cobrir vuit places d’infermeria, entre jubilacions i baixes. “En busques i no n’hi ha”, detalla, tot admetent que per a un hospital de muntanya encara és més difícil atraure talent. La falta de metges, en canvi, l’han “compensat” gràcies a l’aliança estratègica amb el Consorci Hospitalari de Vic, amb qui treballen de forma coordinada.
Serveis que es volen incorporar
L’endocrinologia i la neurologia són serveis que es volen incorporar al centre del Ripollès a curt termini. Aquest divendres s’ha presentat el Pla Estratègic 2022-2026.
Els incentius econòmics a l’atenció primària
En relació als incentius econòmics a l’atenció primària que el Departament de Salut va anunciar per a les zones rurals, el responsable del centre assegura que no en té coneixement, a banda del que s’ha dit als mitjans. Creu que hi ha hagut una “falta de planificació” perquè ja fa anys que el sector alertava de la falta de metges i d’infermeres en pocs anys.
Pla Estratègic i captació de talent
Precisament, el Pla Estratègic que han presentat aquest divendres dedica un espai a la captació de talent, conscients que aquest és un repte que caldrà resoldre en els propers anys. En relació a l’anterior pla estratègic, Grané destaca un fet que per ell és fonamental i que els “fa més atractius”: l’obertura de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC el 2017 i la vinculació amb el centre de recerca. Gràcies a l’aliança estratègica que des del juny passat tenen amb el Consorci Hospitalari de Vic, els ha permès oferir als professionals que tenen la possibilitat de fer formació i recerca, “molt important per ells i també pels malalts perquè amb un metge ben reciclat i ben format l’atenció que rep el pacient és millor”.
Aliança amb el Consorci Hospitalari de Vic
Des del juny passat, els pacients del Ripollès que s’han de sotmetre a una intervenció quirúrgica de cirurgia general amb ingrés o urgent s’han de desplaçar fins a Vic enlloc d’anar a Olot, com havia passat en els últims anys. El Departament de Salut va anunciar que es recuperava el que havia estat una aliança històrica entre les dues comarques, deixant sense efecte la decisió de reorientar els pacients ripollesos a Olot o al Trueta com es venia fent des de feia uns anys.
Augmentar l’activitat i atenció de proximitat
Grané també ha assenyalat que un altre dels objectius és augmentar el percentatge d’activitat que ofereixen. “L’objectiu final és que la gent de la comarca tingui una atenció de proximitat i que es puguin fer un 85% de l’activitat sanitària a Campdevànol”. Actualment estan fregant el 80%. “S’està treballant per això, fent activitats que no es feien abans”, remarca.
Millores tecnològiques
El pla estratègic no preveu millores en les instal·lacions de l’hospital, però sí una partida per a renovar tecnologia, la xifra de la qual no està tancada.