Inici » Revelacions sobre els riscos del melanoma en nounats davant la radiació UV

Revelacions sobre els riscos del melanoma en nounats davant la radiació UV

by PREMIUM.CAT
Una escena de laboratorio detallada que muestra a un grupo de investigadores en abrigos de laboratorio blanco, intensamente centrado en su trabajo. En primer plano, un investigador masculino con cabello y gafas oscuro corto está examinando un microscopio, mientras que una investigadora con cabello castaño largo está tomando notas en una tableta digital. El fondo presenta estantes llenos de varios equipos científicos, incluidos 'tubos de ensayo', 'platos de petri' y 'micropipettes'. Una pantalla grande muestra 'secuencias genéticas' complejas y 'gráficos de datos' relacionados con la investigación del melanoma. La iluminación es brillante y clínica, enfatizando la gravedad de su trabajo. En una mesa cercana, se muestra un modelo de capas de piel, que ilustra los efectos de la 'radiación ultravioleta' en 'melanocitos'. La atmósfera es de colaboración y descubrimiento, destacando la urgencia de comprender los mecanismos del melanoma.

Un nou descobriment en la investigació del melanoma

Investigadors del Vall d’Hebron Institut de Recerca han fet una troballa important que il·lumina un mecanisme biològic desconegut fins ara. L’estudi revela que l’exposició a radiació ultraviolada en nounats pot desencadenar reaccions cutànies, com envermelliment i butllofes, amb conseqüències potencialment greus, incloent la possibilitat de desenvolupar melanoma més endavant.

Un enigma sense resposta: de pigues benignes a melanomes

Un dels grans misteris en l’àmbit del melanoma és la transició d’algunes pigues benignes a formes malignes. Cada any, es diagnostiquen aproximadament 150.000 nous casos de melanoma a Europa, i es preveu que aquesta xifra augmenti a causa de factors com el canvi climàtic. Aproximadament entre el 25% i el 33% de les taques benignes poden evolucionar cap a melanoma, però les causes d’aquesta evolució segueixen sent un enigma.

El paper del gen BRAFv600E

La recerca s’ha centrat en la mutació del gen BRAFv600E, present en el 80% de les pigues. Aquesta mutació inicialment promou el creixement dels melanòcits, però en fases posteriors pot inhibir la proliferació. No obstant això, aquesta mateixa mutació es troba també en més del 50% dels melanomes diagnosticats, la qual cosa suggereix un comportament complex que encara no es comprèn completament.

Activació de mecanismes genètics i la seva implicació

Els investigadors han descobert que l’exposició intensa a la radiació UV, combinada amb l’activació de la mutació BRAFv600E, provoca una reprogramació en l’expressió genètica. Això permet que les cèl·lules canceroses proliferin de manera descontrolada, cosa que explica la possibilitat de desenvolupar melanomes sense la presència visible de pigues o taques.

Una nova diana terapèutica

Dins d’aquest context, els científics han identificat la molècula UPP1 com una potencial diana terapèutica. La seva inhibició podria reduir la viabilitat de les cèl·lules tumorals, frenant així l’avanç del melanoma. Encara que seran necessàries més investigacions per validar aquesta estratègia en humans, els resultats obren noves vies per al tractament del melanoma.

Un futur prometedor en la lluita contra el melanoma

La comprensió dels processos moleculars que contribueixen a l’aparició del melanoma és crucial. Aquesta recerca no només ajuda a desxifrar els mecanismes implicats, sinó que també pot conduir a estratègies de salut pública més eficaces per reduir la incidència d’aquesta malaltia. La ciència avança, i cada descobriment ens acosta més a la solució per combatre el melanoma.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00