Estancament a la presència femenina
Una anàlisi recent realitzada pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya ha revelat que, malgrat els avenços, la representació de les dones als informatius de TV3 ha començat a desaccelerar-se. Laura Pinyol, consellera del CAC encarregada de qüestions de gènere, ha afirmat que aquest estudi evidencia un estancament que se situa al voltant del 30% de participació femenina. Fins i tot a l’àmbit polític, que normalment presenta xifres més positives, es veuen influenciades pel context electoral. Tot i l’obligació de comptar amb llistes paritàries, es continua veient una desproporció entre la presència d’homes i dones com a candidats.
Rols tradicionals a la informació
L’informe també posa de manifest que les dones solen ser presents en àrees més associades a l’entorn privat, com ara l’educació o la salut. Tot i això, la seva representació és força escassa en àmbits com l’esport i temes relacionats amb la seguretat i la defensa. Laura Pinyol ha assenyalat que, tot i que el progrés ha estat gradual i encoratjador, és essencial continuar treballant en decisions que eliminin aquest biaix de gènere, ja que l’actual panorama encara deixa molt a desitjar en termes de representació equitativa.
Iniciativa d’avaluació a l’àmbit mediterrani
El CAC ha elaborat aquest informe titulat ‘Les dones a la informació’ a sol·licitud de la Xarxa d’Autoritats Reguladores de la Mediterrània, que consisteix en 27 reguladors de la regió. Aquesta plataforma porta a terme estudis comparatius sobre diversos aspectes, que inclouen els estereotips de gènere presents a la publicitat i el tractament de la violència de gènere, així com la igualtat en l’àmbit de la programació esportiva. L’avaluació se centra en l’anàlisi de la representació femenina en la informació de les principals cadenes públiques dels territoris respectius.
Desigualtats persistents a la representació
L’informe també revela que, més enllà de l’escassa presència numèrica de dones a les notícies, aquestes solen aparèixer com a veus eventuals i amb menys reconeixement públic en comparació dels homes. D’altra banda, a nivell esportiu, les dones són sovint vistes únicament com a jugadores, mentre que les posicions de lideratge i estratègia són ocupades gairebé exclusivament per homes. Pel que fa a l’edat, es destaca que les dones joves tenen una representació dues vegades més gran que els seus contemporanis masculins, però la seva visibilitat es redueix considerablement entre les dones grans, que aporten valuoses experiències vitals que podrien enriquir la narració actual.