Inici » La formació d’un nou Govern a Catalunya després de les eleccions del 12-M

La formació d’un nou Govern a Catalunya després de les eleccions del 12-M

by PREMIUM.CAT
una dona amb un vestit negre i un fons vermell i blau amb una paret vermella i blanca darrere d'ella, Barbara Longhi, imatge promocional, una foto d'estoc, arte povera

Dificultades para formar un Govern sólido

Les eleccions catalanes del 12-M han deixat com a resultat l’aparent dificultat per formar un govern sòlid a Catalunya. Alícia Romero, número 2 del PSC, ha esmentat que un govern socialista en solitari és la ‘primera opció’, encara que reconeix que és ‘difícil’. En una entrevista a TVE, Romero ha expressat que estan esperant conèixer les intencions dels grups als quals han demanat suport, i com es configurarà el govern, ja sigui en solitari del PSC o en coalició amb altres partits. Tot i això, ha assegurat que el seu partit no renunciarà a la presidència del Parlament.

Ronda de contactes i possibles pactes

El PSC ha iniciat una ronda de contactes amb els partits polítics per organitzar les primeres reunions on s’exploraran possibles pactes per a la constitució del Parlament i la investidura del president de la Generalitat. Aquestes trucades no inclouran Vox ni Aliança Catalana. Segons va explicar Alícia Romero, s’estan fent les primeres trucades i preses de contacte amb els diferents partits per contrastar i compartir sensacions i voluntats, ia partir d’aquí, negociar.

Decisions a Catalunya

Romero ha assegurat que el PSC treballarà perquè la Mesa del Parlament sigui tan plural com sigui possible i representi els resultats de les eleccions. A més, ha criticat que en el passat això no s’ha produït a causa dels pactes independentistes, que han deixat alguns grups fora de l’òrgan de govern del Parlament. Pel que fa a les eleccions europees que se celebraran el 9 de juny, Romero espera que no influeixin gaire a la campanya i que es pugui separar la governabilitat de Catalunya d’aquest esdeveniment. Cal destacar que la data límit per constituir el Parlament és el 10 de juny, l’endemà dels comicis europeus. D’altra banda, Romero ha reafirmat que les aliances del PSOE a Madrid no influiran en les negociacions a Catalunya i ha insistit que “la política catalana es decideix a Catalunya i la decideix el PSC”.

Candidatos a la presidencia de Catalunya

Salvador Illa, candidat del PSC, va ser el guanyador de les eleccions del 12-M, aconseguint 42 escons, 9 més que el 2021, i superant els partits independentistes. Junts+ va obtenir 35 escons, mentre que ERC va patir una pèrdua de 13 escons, quedant-se amb només 20 diputats i provocant la renúncia del president en funcions, Pere Aragonès. La mateixa nit dels comicis, Salvador Illa va anunciar la seva candidatura per ser elegit com a nou president de Catalunya. Illa es va postular per liderar una nova etapa a Catalunya i va celebrar els bons resultats del PSC, que per primera vegada en 45 anys va guanyar les eleccions tant a vots com a escons.

L’escenari es presenta complicat per a Illa, ja que haurà de cercar suports per poder configurar un govern. La situació es va complicar encara més quan Carles Puigdemont, candidat de Junts, també va anunciar la candidatura per ser president. Puigdemont va afirmar tenir més opcions que Illa de ser investit en majoria simple en una segona volta. Segons Puigdemont, es demanarà al Parlament que indiqui els suports que té cada candidat ia partir d?aquí es prendran decisions.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00