No es tracta de caritat, sinó d’un dret fonamental. Aquesta és la idea que va presidir ahir la tercera conferència col·loqui En Clau de Futur, organitzada per El Punt Avui amb el suport de la Fundació “la Caixa”, sota el títol Cap a la inclusió social en l’àmbit laboral. El periodista Jordi Grau va moderar el debat entre tres experts en la matèria: Francesc Ventura, adjunt a la direcció de l’àrea d’Inclusió Social de la Fundació “la Caixa”, que impulsa el programa Incorpora; Núria Pi, responsable de l’àrea de Comunicació i Formació de la Fundació Support-Girona, i Pepita Perich, directora general de la Fundació Ramon Noguera de Girona.
Un dret i un deure
Els ponents van coincidir a destacar la importància que té per a les persones amb discapacitat poder accedir al mercat de treball, ja sigui en el sector ordinari o en el protegit, per aconseguir la seva autonomia econòmica, social i personal. Per això, van reclamar més recursos per a les entitats del tercer sector que treballen per aquest col·lectiu, així com per al sistema educatiu, que encara no està adaptat a les seves necessitats. També van defensar que el treball, a més de ser un dret, és un deure que implica una responsabilitat i una contribució a la societat.
Llibertat d’elecció
Un dels aspectes que més van remarcar els experts va ser el de la llibertat d’elecció de les persones amb discapacitat a l’hora de decidir què volen fer amb la seva vida, tant a nivell laboral com personal. En aquest sentit, van denunciar les actituds paternalistes i sobreprotectoras que sovint es donen amb aquest col·lectiu, tant des de la justícia com des de les famílies. Van recordar que la Convenció de l’ONU per als drets de les persones amb discapacitat i la llei d’integració social d’aquestes persones reconeixen el seu dret a escollir i a tenir xarxes de suport per exercir-lo. Per això, van demanar que es trenquin els falsos mites i estereotips que encara persisteixen sobre la discapacitat, com ara la seva incapacitat per assumir determinades tasques o per aguantar una jornada laboral completa.
Diversitat i competitivitat
Els conferenciants també van posar de manifest que la diversitat de les plantilles és un factor de competitivitat per a les empreses, que cada vegada més valoren el talent i el coneixement que aporten les persones amb discapacitat. En aquest sentit, van explicar que el programa Incorpora de la Fundació “la Caixa” ha detectat un canvi de mentalitat en les empreses, que ja no contracten aquest col·lectiu per una qüestió de responsabilitat social, sinó per una qüestió de recursos humans. Van citar un estudi de la Universitat Hopkins de Baltimore (Estats Units) que indica que la generació Z, formada per joves d’entre 20 i 30 anys, té incorporat el valor de la diversitat i busca lideratges més inclusius.
Girona, un model de referència
Un altre dels punts que es van destacar durant la conferència i col·loqui va ser el paper de les entitats del tercer sector, que treballen sense ànim de lucre per les persones amb discapacitat i que necessiten el suport de l’administració i el teixit empresarial per dur a terme els seus projectes socials. En aquest àmbit, els ponents van elogiar el model de Girona, on hi ha una bona complicitat entre els diferents agents implicats i un treball en xarxa que facilita els processos i els serveis. Van posar com a exemple la proximitat que hi ha amb la justícia, que permet aconseguir més assistències de suport i més sentències favorables al dret d’elecció de les persones amb discapacitat. També van destacar les dades d’ocupació d’aquest col·lectiu a les comarques gironines, on hi ha gairebé dues mil persones treballant en mig miler d’empreses, i el nou àmbit d’inserció que representa l’autoocupació, en el qual la Fundació “la Caixa” ha acompanyat 85 persones des del 2017.
Reptes pendents
Finalment, els tres experts van ser crítics amb alguns aspectes que encara queden pendents per millorar la situació de les persones amb discapacitat. Un d’ells va ser la revisió de la llei d’integració social del minusvàlid (LISMI), que data del 1985 i que estableix que les empreses de més de 50 treballadors han de reservar places per a aquest col·lectiu. Segons els ponents, aquesta llei és massa rígida i no s’adapta a la realitat actual, on molts treballadors amb discapacitat no cobren un sou, sinó una prestació social. Un altre va ser l’educació, que segons ells no és inclusiva per falta de recursos i de voluntat política. “L’administració d’Educació no hi creu i això genera encara més discapacitat”, va afirmar Pepita Perich. La gran conclusió de la jornada la va resumir el moderador, Jordi Grau, en el sentit que cal no jutjar les persones per la seva discapacitat i que cal defensar els seus drets treballant en xarxa i des del territori.