Inici » La nova era de la paritat: un pas decisiu cap a la igualtat de gènere

La nova era de la paritat: un pas decisiu cap a la igualtat de gènere

by PREMIUM.CAT
una dona mirant-se en un mirall amb estàtues al fons i un reflex d'ella al mirall, Araceli Gilbert, anamòrfica, una pintura mat detallada, realisme màgic

L’entrada en vigor d’una llei transformadora

La recent aprovació de la Llei de Paritat marca un abans i un després en la representació femenina a Espanya. Aquest nou marc legal, ratificat el 23 de juliol al Congrés dels Diputats i publicat al Butlletí Oficial de l’Estat el 2 d’agost, ha començat a aplicar-se avui, amb l’objectiu de superar les barreres històriques que han limitat la participació de les dones en diferents àmbits.

Canvis significatius en les llistes electorals

Una de les innovacions més rellevants és l’exigència de llistes electorals alternades, conegudes com a ‘cremallera’, per a les eleccions municipals, autonòmiques, generals i europees. Aquesta norma obligarà a incloure homes i dones de manera successiva en les candidatures, amb algunes excepcions per a municipis petits.

Condicions prèvies i comparatives

Fins ara, la Llei d’Igualtat del 2007 establia un requisit mínim del 40% de dones, però la nova llei va més enllà, fixant un 40% de manera estricta en cada llista. Això representa un canvi radical en la manera de concebre la representació política.

Normatives per a partits polítics i òrgans institucionals

Els partits polítics també hauran d’adoptar un pla d’igualtat intern que inclogui mesures per combatre la violència masclista, reflectint un compromís més profund amb la igualtat de gènere.

Un mínim del 40% en institucions clau

La llei estableix que en els òrgans constitucionals i de rellevància constitucional, la representació femenina ha de ser d’almenys el 40%. Això inclou institucions com el Tribunal Constitucional i el Consell d’Estat, que s’hauran d’ajustar a aquesta norma en les seves pròximes renovacions.

Un pacte per la paritat entre PSOE i Podemos

Durant la seva tramitació, la llei va ser objecte de modificacions significatives, incloent la possibilitat que la presència femenina superi el 60%, una mesura proposada per Podemos per corregir desigualtats prèvies.

Impuls de la igualtat en el sector empresarial

El sector privat no es queda enrere, amb l’exigència d’un 40% de dones en els consells d’administració de les empreses cotitzades. Aquelles que no compleixin amb aquest requisit hauran de justificar-ho i ajustar els seus processos de selecció.

Un pla a llarg termini

A més, les empreses tindran fins al 2026 per adaptar-se a aquesta norma, amb un seguiment rigorós del compliment d’aquesta quota.

La inclusió en l’educació i la investigació

La llei també afecta les universitats i el personal investigador, establint que la composició dels òrgans de decisió ha de reflectir la paritat. Això inclou mesures per compensar els períodes d’inactivitat relacionats amb permisos de maternitat o paternitat.

Un pas en fals: errades en la llei

Malgrat els avenços, la Llei de Paritat presenta un error que desprotegeix treballadors amb jornada adaptada, un aspecte que el Ministeri d’Igualtat busca corregir immediatament.

El futur de la igualtat de gènere a Espanya

Amb l’entrada en vigor d’aquesta llei, Espanya fa un pas valent cap a la igualtat de gènere en diversos sectors. No obstant això, la seva aplicació efectiva dependrà de la voluntat política i de l’adhesió de les institucions i empreses a aquests principis.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00