Drets Humans i Represàlies
Des de l’organització internacional de defensa dels drets humans es destaca el cas de Vanessa Mendoza, que va ser jutjada per un delicte contra el prestigi de les institucions després de denunciar els efectes nocius de la prohibició total de l’avortament a Andorra. A més, l’informe anual del secretari general de l’ONU, publicat l’octubre passat, inclou Andorra en una llista de 40 països del món on es prenen represàlies contra particulars i organitzacions per cooperar amb l’ONU (https://www.softcatala.org/resum-de-textos-en-catala/).
Legislació i Repressió
Amnistia Internacional assenyala que, en contravenció del dret internacional dels drets humans, encara està en vigor la legislació sobre difamació que penalitza la crítica legítima a les autoritats. A més, continua vigent la prohibició total de l’avortament, obligant aquells que necessiten interrompre un embaràs a viatjar a altres països per rebre assistència mèdica essencial, vulnerant els seus drets i causant-los un patiment addicional.
Drets dels Adolescents
El Comitè dels Drets del Nen de l’ONU ha demanat a les autoritats andorranes la despenalització de l’avortament i garantir l’accés dels adolescents a un avortament sense riscos i a serveis d’atenció posterior a la intervenció a Andorra. Això és especialment rellevant ja que Andorra és l’únic país d’Europa occidental, central i sud-oriental que manté la prohibició de l’avortament.