Amnistia Internacional defensa les mobilitzacions del Tsunami Democràtic
Amnistia Internacional ha defensat que les mobilitzacions del Tsunami Democràtic després de la sentència de l’1-O no poden ser considerades com a actes de terrorisme. Segons l’organització, els càrrecs de terrorisme contra els investigats restringeixen la llibertat d’expressió i penalitzen indegudament la desobediència civil.
L’organització ha emès un comunicat en què demana la retirada immediata dels càrrecs de terrorisme per a totes les persones involucrades a les mobilitzacions. A més, Amnistia Internacional ha afirmat que els fets investigats no arriben al llindar establert pels estàndards internacionals per ser considerats actes terroristes.
Petició al Congrés i reforma del Codi Penal
Amnistia Internacional considera que la Fiscalia ha de continuar insistint que aquestes accions no siguin investigades com a delictes de terrorisme. A més, l’organització ha demanat al Congrés que aprofiti l’actual tramitació de la reforma del Codi Penal per garantir que només siguin tipificats com a terrorisme els actes que compleixin la definició proporcionada per les Nacions Unides.
Segons Amnistia Internacional, perquè un acte sigui considerat terrorisme s’han de complir tres requisits: intencionalitat de provocar mort, ferits greus o tenir ostatges; propòsit d’atemorir o intimidar la població o obligar un govern o una organització internacional a fer o abstenir-se de fer alguna cosa; i comissió de delictes definits en convencions i protocols internacionals.
L’organització ha destacat que cap d’aquests requisits no es compleix en les activitats realitzades pel Tsunami Democràtic. Amnistia Internacional considera que la definició dels delictes de terrorisme en el codi penal espanyol és vaga i excessivament àmplia, per la qual cosa n’ha exigit la reforma urgent i l’adequació als estàndards internacionals.
Interrogatori a Marta Molina
El magistrat de l?Audiència Nacional, Manuel García-Castellón, té previst interrogar a distància la dirigent d?ERC Marta Molina. Aquest interrogatori es durà a terme a la Ciutat de la Justícia de Barcelona mitjançant videoconferència. Vuit més investigats en aquesta peça també podrien declarar més tard, ja que han al·legat incompatibilitat d’agenda, desitgen declarar des de l’exili o sol·liciten ser citats correctament als seus domicilis a l’estranger.
En resum, Amnistia Internacional ha defensat que les mobilitzacions del Tsunami Democràtic no poden ser considerades com a actes de terrorisme. L’organització ha demanat la retirada dels càrrecs de terrorisme i ha instat el Congrés a reformar el Codi Penal perquè només es tipifiquin com a terrorisme els actes que compleixin els estàndards internacionals. A més, Amnistia Internacional ha destacat que la definició dels delictes de terrorisme al codi penal espanyol és vaga i excessivament àmplia, i n’ha exigit la reforma urgent.