La divulgació de casos de pederàstia a l’Església catòlica
Recentment, s’ha donat a conèixer un greu incident relacionat amb la divulgació de casos de pederàstia a l’Església catòlica espanyola. La Conferència Episcopal Espanyola (CEE) ha publicat a la seva pàgina web la identitat de 45 víctimes de pederàstia, així com els detalls dels seus casos, en un document que originalment era confidencial. Aquesta informació va estar disponible a la pàgina durant un període de 18 dies, entre el desembre i el gener del 2023. Encara que posteriorment es va retirar de la pàgina, es va descobrir que encara era possible trobar-la a internet fins i tot quatre mesos després.
Les dades revelades
Entre les dades que es van revelar hi havia el nom, cognoms i edat de les víctimes, així com la descripció dels abusos que havien patit i la data en què es van produir. Aquestes dades formaven part d‟una auditoria interna encarregada per l‟església per determinar la quantitat de casos de pederàstia que s‟havien comès.
Les conseqüències i les possibles sancions
La divulgació d’aquestes dades privades per part de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) podria tenir conseqüències greus. D’una banda, l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) podria obrir una investigació i imposar una sanció a la CEE. A més a més, les víctimes també podrien emprendre accions legals contra l’església. Segons la llei, quan es produeix una bretxa de seguretat, és responsabilitat del responsable de l’error notificar-ho a l’AEPD en un termini màxim de 72 hores. En aquest cas, la CEE no va complir aquesta obligació.
Les possibles multes
La llei estableix que les multes per bretxes de seguretat poden oscil·lar entre 300.000 i 20 milions d?euros. Tot i que fins ara mai no s’ha imposat la xifra màxima, hi ha precedents de multes significatives per incompliments similars. Per exemple, l’any 2021 la companyia aèria Air Europa va ser multada amb 600.000 euros per una bretxa de seguretat que va exposar les dades bancàries i personals de milers d’usuaris. La primera multa va ser de 100.000 euros, però la xifra es va elevar a 500.000 euros perquè la companyia no va informar l’agència de protecció de dades en el termini establert de 72 hores. En el cas de la CEE han passat més de 4 mesos i encara no han notificat l’incident.
Les justificacions de la Conferència Episcopal
La CEE intenta eximir-se de les possibles sancions i culpa el bufet d’advocats Quemaduras & Calvo-Sotelo, encarregat de l’auditoria, per enviar la informació a l’església sense advertir-ne l’existència ni comptar amb l’autorització dels afectats per publicar-la. A més, la CEE argumenta que correspon jurídicament al bufet prendre les mesures necessàries per protegir les dades, ja que són els responsables del fitxer de dades personals. També assenyalen que no es poden posar en contacte amb les víctimes esmentades al document, ja que la seva informació de contacte és confidencial i desconeguda per a ells.