Inici » L’impacte de les xarxes socials a la comunicació i la informació

L’impacte de les xarxes socials a la comunicació i la informació

by PREMIUM.CAT
una munió de gent sosté una tauleta amb una bandera al mig d'un carrer, Arthur B. Carles, foto realista, una foto, incoherents

La importància de les xarxes socials a Catalunya

Cada cop més persones utilitzen les xarxes socials com una eina principal per mantenir-se informades sobre l’actualitat a Catalunya. Segons una enquesta duta a terme pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), el 65% dels catalans admeten utilitzar les xarxes socials amb aquest propòsit. Aquestes plataformes només són superades per la televisió en directe (71%) i els mitjans digitals (66%).

Pel que fa a la xarxa social més utilitzada per consultar l’actualitat, Instagram encapçala la llista amb un 47% de mencions, seguida de WhatsApp amb un 38%. YouTube i Facebook són utilitzats per al voltant del 30% de les persones enquestades, mentre que TikTok i Twitter se situen al 19% i al 17%, respectivament. Telegram i Twitch no superen el 10% d’ús, i només el 21% afirma no utilitzar cap xarxa social per informar-se’n.

En general, la televisió, els mitjans digitals i les xarxes socials són els mitjans més utilitzats per obtenir informació, amb percentatges que oscil·len entre el 71% i el 65%. Per sota hi ha la ràdio i els llocs web de televisió, ràdio o diaris, amb percentatges al voltant del 50%. La televisió en diferit, la premsa i YouTube/Twitch, així com els podcasts, són opcions menys populars pel consum diari d’informació, amb percentatges entre el 40% i el 20%.

La credibilitat dels diferents canals dinformació

L’enquesta també va indagar la percepció de la credibilitat dels diferents canals d’informació. Les xarxes socials van obtenir un 10% de confiança, superant la premsa (9%) i els mitjans digitals (6%). D’altra banda, la televisió va ser considerada el mitjà més creïble, amb un 22% de confiança, seguida de la ràdio amb un 16%. Un 22% dels enquestats creuen que no hi ha cap mitjà que ofereixi informació creïble, i un 15% no ho sap.

Preferències de contingut audiovisual

El sondeig també va revelar les preferències de contingut audiovisual dels catalans. Les sèries i les pel·lícules de ficció encapçalen la llista amb un 34%, seguides de la informació d’actualitat (20%). A continuació, hi ha els programes d’entreteniment i humor (12%), els documentals i programes de cultura (12%), els esports i l’actualitat esportiva (9%) i els continguts musicals (6%).

S’observen diferències entre homes i dones quant a les preferències de contingut. Els homes mostren més consum televisiu d’esports, mentre que les dones prefereixen les sèries i pel·lícules de ficció a totes les franges d’edat. A més, els homes de 16 a 24 anys mostren un interès més gran en els esports, mentre que els homes de més de 64 anys s’inclinen més per la informació d’actualitat.

Conclusions

Les xarxes socials han tingut un paper rellevant en la comunicació i l’obtenció d’informació a Catalunya. Tot i que la televisió i els mitjans digitals continuen sent importants, les xarxes socials han esdevingut una eina fonamental per mantenir-se al corrent de l’actualitat. Tot i això, és important tenir en compte la credibilitat de la informació que es troba en aquestes plataformes i complementar-la amb altres fonts fiables.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00