Un pas endavant en la salut pública
Amb la celebració del Dia Mundial contra el Càncer de Còlon, el Ministeri de Salut ha revelat els resultats de la primera fase del Programa de detecció precoç, que abasta els anys 2023-2024. Aquesta iniciativa, que busca detectar el càncer en etapes primerenques, ha permès identificar 29 casos de càncer entre la població andorrana.
Un programa amb un clar objectiu
Llançat fa dos anys, aquest programa s’adreça a residents de 50 a 74 anys amb un risc mitjà de càncer de còlon i recte, excloent aquells amb antecedents familiars o personals. La detecció precoç és fonamental, ja que millora significativament les possibilitats de recuperació dels pacients.
Dades reveladores
En els dos primers anys, un total de 8.014 persones han participat en el programa, el que representa un 26,3% del total d’invitacions enviades (30.477). De les persones que han pres part, 4.317 eren dones i 3.697 eren homes.
Resultats de les proves
D’entre els participants, 441 van obtenir resultats positius en la prova de sang oculta en femta. D’aquests, 256 eren homes i 185 dones. Posteriorment, 394 persones es van sotmetre a una colonoscòpia per confirmar els resultats, dels quals 29 van ser diagnosticats amb càncer.
Anàlisi de la taxa de detecció
La taxa de detecció de càncer s’estableix en 3,62 casos per cada mil persones que van realitzar la prova de sang oculta. Separant per sexes, la taxa en homes és de 5,14 i en dones de 2,32 per mil. Aquestes xifres s’alineen amb les normatives de detecció a nivell europeu.
Seguiment i futures proves
D’entre les colonoscòpies realitzades, 202 pacients han estat derivats per a un seguiment addicional a causa de lesions detectades, mentre que 152 no presentaven lesions que necessitessin seguiment. Deu anys després, aquestes persones seran convidades a participar novament en el programa.
Funcionament del programa
El Ministeri de Salut envia cartes personalitzades a la població diana, instruint-los sobre com recollir i entregar les mostres per a l’anàlisi. En funció dels resultats, es planifiquen futures accions, incloent colonoscòpies per a aquells amb resultats positius.
Accessibilitat i suport
Per garantir la transparència i l’accessibilitat, tots els resultats de les proves es registren a la història clínica dels pacients. A més, el programa ofereix un servei d’atenció directa per resoldre dubtes i proporcionar informació addicional.
Amb un compromís ferm en la salut pública, el Ministeri de Salut continua treballant per incrementar la participació i la consciència sobre la importància de la detecció precoç del càncer de còlon, contribuint així a una societat més saludable.