Context actual als Estats Units
La situació política als Estats Units s’ha tornat més incerta després de la decisió de Joe Biden de no presentar-se novament a les eleccions presidencials. Aquest anunci, que ha estat al cap de molts, ha captat l’atenció dels mitjans, que examinen què podria passar en els quatre mesos que resten fins a l’elecció. Biden, que continua en el càrrec com a president, ha cedit davant les pressions internes, especialment després del seu exercici ineficaç en el debat amb Donald Trump, que va deixar molts preocupats.
La reacció dels mitjans
Els diaris del país han reaccionat de manera diferenciada davant d’aquesta notícia que marca un punt d’inflexió. En particular, El País destaca a la portada el missatge que Joe Biden va publicar a la xarxa social X per anunciar la seva sortida de la contesa, una pràctica que ha cobrat popularitat entre diversos líders polítics. Per part seva, El Mundo opta per ressaltar la declaració de Biden en què esmenta que el seu retir és el millor tant per al seu partit com per a la nació.
Qui serà el successor?
A partir d’aquí, sorgeixen preguntes sobre qui podria succeir Biden com a candidat demòcrata. Tot i que el president sembla recolzar Kamala Harris, la seva vicepresidenta, aquesta postura no és acceptada universalment dins del partit, com indiquen les declaracions de Barack Obama, que ha sol·licitat un ‘candidat excepcional’. Aquest estiu promet ser turbulent per al Partit Demòcrata, que es prepara per a una campanya retrògrada amb un Donald Trump enfortit i encara sense rival definit.
Moviments a Catalunya
Mentrestant, a Catalunya també s’hi viuen moments d’incertesa política. Aquest dilluns es discuteix una possible formació de govern. La Vanguardia subratlla les exigències d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) al Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) perquè s’aconsegueixi un acord. El seu ultimàtum podria derivar en noves eleccions si no es materialitza un pacte fiscal. Els terminis s’estan esgotant, i sembla que la situació no avançar de manera clara.
Perspectives conflictives
En aquest sentit, La Razón esmenta que les negociacions, dutes a terme amb gran discreció, han trobat obstacles significatius, cosa que ha generat un clima de pessimisme. El mitjà també apunta cap a la pressió constant que enfronta el govern de Pedro Sánchez, que novament es veu involucrat en controvèrsies relacionades amb la independència del fiscal general, cosa que podria generar més crítiques i complicacions. Queda per veure com es desenvoluparan aquests esdeveniments els propers dies.