Inici » Salvador Illa presenta el seu nou govern al Parlament: expectatives i crítiques

Salvador Illa presenta el seu nou govern al Parlament: expectatives i crítiques

by PREMIUM.CAT
un home amb vestit i corbata davant d'una porta amb una bandera al darrere i una porta de fusta al darrere, Arthur Sarkissian, rutkowski, un retrat, escola de Heidelberg

Un nou capítol per a la Generalitat

El president de la Generalitat, Salvador Illa, es prepara per a una compareixença important al Parlament de Catalunya el proper dijous. Aquesta intervenció té com a objectiu presentar l’estructura del seu nou govern, després d’un intens període de negociacions i nomenaments que culminarà amb la reunió del seu executiu a Poblet.

Detalls de la presentació

Illa detallarà les prioritats del seu govern i els noms dels consellers que l’acompanyaran, en un moment clau per a la política catalana. La Mesa i la Junta de Portaveus del Parlament s’han reunit recentment per preparar la convocatòria d’un ple on es formalitzarà la seva compareixença, així com la creació de les noves comissions legislatives.

Obligacions legals i temporalitat

Segons l’article 23 de la llei 13/2008 sobre la Presidència de la Generalitat, és obligatori que el cap de l’executiu comparegui davant del Parlament per informar sobre la composició del govern i qualsevol modificació posterior. Aquesta serà la primera compareixença de Illa després de la seva investidura el passat 8 d’agost, amb el suport d’ERC i els comuns.

Les crítiques de l’oposició

La compareixença també ha suscitat reaccions contràries, especialment per part de Junts per Catalunya, que ha expressat la seva disconformitat amb la nova configuració del govern. La portaveu parlamentària, Mònica Sales, ha argumentat que aquest nou executiu és un reflex d’un pacte entre forces que s’autodenominen d’esquerres, però que en realitat ha donat lloc a un govern que, segons ella, no representa els interessos de la totalitat del país.

Controvèrsies sobre els consellers

Sales ha apuntat directament a dos consellers en particular: la nova consellera d’Educació, Esther Niubó, i el conseller de la Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch. Mentre que Niubó és vista com a defensora de l’ús del castellà a les escoles, Duch és considerat un exemple de perfil espanyolista, la qual cosa genera preocupacions sobre les prioritats del nou govern.

Reflexions sobre el futur del govern

Amb setze conselleries en total, Junts ha expressat que el nou govern pot tenir més càrrecs que visió política. Segons Sales, l’absència d’una conselleria dedicada a les polítiques digitals és un símptoma d’un govern que, en lloc de centrar-se en el futur, sembla més orientat cap al passat. Això deixa en l’aire les expectatives sobre com aquest nou executiu abordarà els reptes actuals de Catalunya.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00