Revisió del Programa d’Avals per a l’Habitatge
Xavier Espot, el cap de Govern d’Andorra, ha compartit la seva intenció de reformular el programa d’avals en matèria d’habitatge. Segons ha explicat, aquest projecte, que busca facilitar l’accés a la propietat mitjançant el suport del Govern tant en l’entrada com en una part dels interessos d’hipoteca, no ha aconseguit l’acollida esperada, amb només una desena de sol·licituds acceptades.
Un nou context per a l’accés a l’habitatge
Espot ha reconegut que el programa s’ha implementat en un entorn de tipus d’interès elevats, però ara que aquests han disminuït, considera que és el moment adequat per revisar el sistema. En les properes setmanes, té previst reunir-se amb els directors de les principals entitats bancàries del país per discutir possibles millores i dissenyar un programa que ajudi a joves i adults a deixar de llogar i adquirir un habitatge.
Un pas cap a la seguretat habitacional
Durant una recent entrevista a RTVA, Espot va subratllar la importància d’aquest programa per proporcionar als ciutadans l’oportunitat de construir un projecte de vida. Actualment, més del 60% de la població d’Andorra viu de lloguer, i és vital que les polítiques habitacionals s’adaptin a aquesta realitat.
Millores en la capacitat adquisitiva
A més, el cap de Govern ha defensat les mesures adoptades des de 2021 per incrementar el salari mínim, una acció destinada a millorar el poder adquisitiu de la població andorrana. Malgrat això, ha rebutjat la idea de fixar preus màxims de lloguer per parròquia, argumentant que això podria desincentivar la construcció de nous habitatges.
Defensa de l’Acord d’Associació amb la UE
En una altra àrea, Espot ha reafirmat el seu suport a l’acord d’associació amb la Unió Europea, insistint que per mantenir l’statu quo actual, és essencial votar a favor de l’acord. Ha argumentat que l’acord obre noves oportunitats per a Andorra, sense implicar un augment d’impostos.
Seguretat ciutadana garantida
Espot ha assegurat que l’acord no comportarà un augment en la immigració incontrolada, i que es mantindran les mesures de seguretat actuals per a la ciutadania andorrana. Ha aclarit que els ciutadans comunitaris que desitgin establir-se a Andorra hauran de complir amb restriccions, i que les quotes d’immigració seguiran sent conservadores.
Un futur per a la igualtat de gènere
Un dels temes que també va emergir durant l’entrevista va ser la possibilitat de legalitzar l’avortament a Andorra. Espot va afirmar que, per mantenir l’estructura del Coprincipat, això no seria viable, però va expressar la seva intenció d’avançar en el reconeixement dels drets de les dones.
Un sistema de salut més inclusiu
El cap de Govern va comunicar que treballa en la creació d’un sistema que permeti eliminar la penalització de les dones que decideixin interrompre un embaràs, un pas que considera significatiu per a la igualtat de gènere i la salut pública.