La Radicalització del Procés Negociador
El govern de Veneçuela ha pres una direcció inesperada en el procés negociador per a unes eleccions lliures i transparents. Després de llargues negociacions amb l’oposició, s’ha intensificat la persecució de dissidents, posant en perill la reconciliació i els ponts amb l’exterior.
L’expulsió del personal de l’Alt Comissionat de l’ONU per als Drets Humans ha generat tensions i trenca ponts amb l’exterior, mentre Caracas ha buscat un acostament a Washington per les necessitats petrolieres dels EUA.
Els Canvis en l’Escenari Polític
L’estratègia de supervivència política del chavisme s’ha caracteritzat per obrir-se al diàleg quan és necessari i tancar-se quan veu una oportunitat. Això s’ha vist reflectit en l’acostament als Estats Units, accelerat per la situació a Ucraïna i les necessitats petrolieres de Washington.
La reactivació del comerç exterior i les inversions van ser resultats de les negociacions amb l’oposició, però la situació va canviar dràsticament amb la reactivació de les sancions contra la principal candidata de l’oposició, María Corina Machado.
La Influència Internacional i les Conseqüències
L’arribada d’Alex Saab a Caracas va ser un punt d’inflexió en l’estratègia d’acostament amb els EUA, però la situació es va complicar amb la detenció de l’activista Rocío San Miguel, que va trencar el diàleg amb l’oposició.
La Plataforma Unitària, liderada per María Corina Machado, s’ha vist afectada per la inhabilitació electoral, generant tensions i posant en dubte la legitimitat del procés electoral.
El Futur Incert
La participació de les majories del país en el procés electoral ha exclòs la Plataforma Unitària, introduint incerteses sobre la conclusió del procés abans del desembre de 2024.
Mentre María Corina Machado es debat entre la inhabilitació i la possibilitat de competir, l’oposició es troba en una cruïlla de difícil resolució, amb conseqüències imprevisibles per al futur polític de Veneçuela.