Inici » La Intervenció Social: Un Enfocament Integral y Humanizado para el Desarrollo Humano

La Intervenció Social: Un Enfocament Integral y Humanizado para el Desarrollo Humano

by PREMIUM.CAT

Introducció: El Context Dinàmic de la Intervenció Social

En el panorama social actual, la intervenció social exerceix un paper crucial en la resposta a les necessitats canviants i complexes de les persones. Els professionals d’aquest àmbit han d’adaptar-se constantment a les realitats dels qui atenen, reconeixent que els seus contextos estan en evolució constant. Els enfocaments rígids d’intervenció, lluny de facilitar els processos, poden generar tensions i rebuig.

La Integralitat com a Principi Fonamental

La integralitat és inherent a la vida humana. Les nostres experiències personals, socials i culturals influeixen profundament en el nostre benestar i el nostre desenvolupament. Per tant, les intervencions socials han d’adoptar un enfocament integral que consideri totes les dimensions de la vida de les persones, des de l’educació i la feina fins a la salut i les relacions interpersonals. Només així poden ser veritablement eficaces i transformadores.

Un Enfocament Multidisciplinari per a la Intervenció Social

El Servei d’Acollida i Seguiment de Persones Sol·licitants o Beneficiàries de Protecció Internacional amb Diagnòstic de Salut Mental de Bayt, recolzat per Red Acoge i finançat pel Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, ofereix un exemple tangible d’intervenció social multidisciplinària. Aquest servei acompanya i acull persones que han patit desplaçaments forçats, proporcionant-los suport sociolaboral, jurídic, lingüístic i mèdic.

Empoderament i Reconstrucció

L’equip d’intervenció multidisciplinari se centra en la persona, els processos i les necessitats. Treballen perquè les persones acompanyades reconeguin les seves capacitats i les reconstrueixin positivament al seu nou context. Fomenten l’adquisició i la recuperació d’eines d’autogestió que els tornin la seva autonomia, a través d’allotjament temporal, prestacions econòmiques i un treball integral per millorar-ne el benestar emocional i l’autoestima.

La Diversitat i la Interculturalitat: Claus per a l’Eficàcia

Les dimensions de la intervenció social són profundament subjectives, emocionals i individualitzades. Requereixen una mirada que respecti la diversitat. La rigidesa pot obstaculitzar l‟eficàcia de la intervenció. Per tant, no es pot concebre únicament en termes teòrics o protocol·laris. És necessària una implicació i un compromís en cada acció que reconegui les emocions i la identitat de les persones.

Interculturalitat i Sensibilitat

La interculturalitat, la sensibilitat cap als diagnòstics de salut mental i la dignificació són els tres pilars que articulen els valors del programa: empatia, transversalitat, reconeixement del privilegi, negociació i detecció de necessitats, resolució de conflictes i gestió de límits de manera assertiva, i un clima positiu a l’espai.

El Valor de la Dignitat

La intervenció social ha de partir de la dignitat de la persona. No és possible donar suport a la seva autonomia sense tenir en compte aquesta perspectiva, que és transversal a tota la intervenció. Participar en l’itinerari d’acollida és un dret, i així es fa saber a les persones que hi participen. La dignitat com a valor fonamental és essencial per desenvolupar una societat justa i respectuosa amb els drets humans.

El Professionalisme i la Implicació

En darrer terme, la intervenció social ha d’estar articulada amb valors que generin un espai segur per a la persona. Això implica també revisar la pròpia posició com a professionals, on la implicació i el compromís són clau. Des de Bayt, reivindiquem que la intervenció ha de garantir el respecte i la interacció amb la realitat de les persones des d’una mirada transversal i íntegra, fent èmfasi en la comprensió de la diversitat, la salut mental i els diversos processos que travessen les persones. Hem d’atendre allò que apel·la al seu benestar en un sentit ampli però també específic: emocionalment i en la recuperació d’eines d’autogestió i autonomia. L’atenció s’ha d’entendre com el dret que és, ha de ser eficaç, i les persones han de conèixer el procés amb transparència i igualtat d’oportunitats.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00