Introducció
Sumar ha presentat una proposta de llei per establir una oficina independent dedicada a la lluita contra la corrupció. Aquesta mesura, anunciada per la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, sorgeix enmig de l’escàndol del cas Koldo i té com a objectiu crear un organisme amb capacitat d’investigació en institucions públiques, partits polítics, sindicats i empreses que reben subvencions de l’Estat.
Antecedents
La proposta de llei presentada per Sumar és una resposta directa a les recents revelacions sobre les comissions il·legals en la venda de màscares durant la pandèmia al Ministeri de Transports. La líder de Sumar, en una entrevista a Al Rojo Vivo, va destacar la necessitat d’abordar aquest tipus de situacions de corrupció de manera efectiva i sense caure a la confrontació partidista.
Després d’aquest anunci, Yolanda Díaz va convocar el seu grup per començar a preparar una sèrie de mesures contra la corrupció, i aquesta proposta és la més destacada. Tot i que el Partit Socialista encara no coneix el contingut complet de la llei, s’espera que l’acceptin durant el procés de tramitació parlamentària.
Creació de l’Oficina de prevenció de la corrupció
La proposta de llei cerca establir una Oficina de prevenció de la corrupció amb l’objectiu de prevenir, detectar, investigar i eradicar la corrupció, el frau i el mal ús de fons públics. Aquesta oficina s’encarregarà també d’abordar els conflictes d’interessos i l’ús indegut d’informació derivada de l’exercici de funcions públiques.
Entre les mesures proposades hi ha la creació d‟un sistema d‟alertes primerenques per detectar irregularitats i pràctiques administratives incorrectes. A més, s’elaborarà una estratègia integral de prevenció de la corrupció basada en una anàlisi de riscos i es faran inspeccions in situ a dependències públiques i entitats privades que reben subvencions.
Investigació i elecció del director
Una de les funcions més importants daquesta oficina serà la capacitat de dur a terme investigacions de forma independent. Els funcionaris de loficina tindran la facultat de realitzar inspeccions i examinar documents en qualsevol dependència pública o entitat privada que rebi subvencions.
Lelecció del director de loficina es realitzarà a través del Congrés, on els grups parlamentaris podran presentar les seves propostes. En cas que no s’arribi a una majoria de tres cinquens en el termini de sis mesos, la designació es pot fer per majoria absoluta.
Conclusió
La proposta de llei presentada per Sumar busca establir una oficina independent anticorrupció amb capacitat de recerca. Aquesta mesura pretén prevenir, detectar i eradicar la corrupció en totes les formes, tant en institucions públiques com en entitats privades que reben subvencions. La creació d‟aquesta oficina representa un pas important en la lluita contra la corrupció i demostra el compromís del govern en aquest tema crucial per a la societat.