Ana, una gran admiradora de Rosalía
Ana, de 9 anys, és una gran fan de Rosalía i segueix totes les seves cançons amb devoció. Un dia va escoltar algunes amigues a l’escola parlant sobre la seva nova cançó anomenada Hentai. Intrigada pel títol i emocionada per escoltar una cosa nova del seu ídol, va esperar ansiosa a arribar a casa per a buscar-la.
La cerca en línia
Tan aviat com va arribar a casa, Ana es va asseure enfront de l’ordinador i va escriure “Hentai Rosalía” en el cercador de Google. En pressionar enter, la pantalla es va omplir de resultats i, sense prestar molta atenció, va fer clic en el primer enllaç que semblava portar a un lloc web de música.
Sorprenentment, en lloc de trobar la cançó que buscava, es va trobar amb una sèrie d’enllaços a pàgines amb contingut pornogràfic. Ana es va quedar petrificada en veure les imatges i es va sentir incòmoda i sense saber què fer. No entenia per què estava veient això quan només volia escoltar la nova cançó de Rosalía.
La importància de l’educació sexual integral
L’exemple d’Ana és solament una de les múltiples maneres en les quals els nens i adolescents poden trobar contingut no apte per a la seva edat o grau de maduresa. La combinació d’internet i dispositius mòbils els exposa a una gran quantitat d’informació difícil de controlar i gestionar.
Per això, una de les millors maneres de combatre aquesta situació és a través de l’educació sexual integral a les escoles. L’educació sexual no només proporciona informació sobre qüestions anatòmiques i prevenció d’infeccions de transmissió sexual, sinó que també ensenya als nens i adolescents a conèixer-se a si mateixos, a acceptar-se i a prendre decisions informades i saludables sobre la seva sexualitat i les seves relacions.
Una eina per a conèixer-se
L’educació sexual ens prepara des de la infància en la construcció de la nostra personalitat, estableix les bases d’una bona autoestima i ens ensenya a mantenir relacions d’afecte positives.
L’educació sexual va molt més enllà de la mera transmissió d’informació. Ens proporciona les eines necessàries per a conèixer-nos a nosaltres mateixos, acceptar-nos i prendre decisions informades i saludables sobre la nostra sexualitat i les nostres relacions. És una qüestió crucial per al nostre benestar i desenvolupament personal.
Prevenció de la violència sexual
L’educació sexual també té un paper important en la prevenció de la violència de gènere i les violències sexuals. En ensenyar qüestions com l’empatia, el consentiment, la responsabilitat afectiva i el respecte a les diferents orientacions sexuals i expressions de gènere, estem contribuint a crear una cultura de respecte en les relacions interpersonals.
La recerca ha demostrat que rebre educació sexual no fa que les persones siguin més propenses a tenir relacions sexuals, però sí que augmenta les probabilitats de tenir relacions sexuals més segures i evita en gran manera la participació en pràctiques no plaents.
La situació a Espanya
A Espanya, l’educació sexual és una assignatura transversal en el currículum, però no hi ha un espai reservat específic per a aquesta temàtica. Tot i que existeixen estàndards d’educació sexual per a Europa, les situacions entre països són diferents i hi ha mancances en el desenvolupament de les polítiques d’educació sexual.
És important abordar aquesta qüestió i garantir una educació sexual integral a les escoles per a protegir els nens i adolescents de contingut inadequat i per a promoure relacions saludables i respectuoses.
Conclusió
L’educació sexual integral és una eina fonamental per al benestar dels nens i adolescents. Ens ajuda a conèixer-nos a nosaltres mateixos, a prevenir la violència sexual i a prendre decisions informades i saludables sobre la nostra sexualitat i les nostres relacions. És important que es promogui l’educació sexual integral a les escoles per a protegir els nens i adolescents de contingut inadequat i per a fomentar relacions saludables i respectuoses.