Inici » L’escalfament global i el seu impacte al planeta

L’escalfament global i el seu impacte al planeta

by PREMIUM.CAT
hi ha un gran núvol al cel sobre un llac amb gel i neu a terra i una muntanya al fons, Alson S. Clark, foto guanyadora d'un premi, un trencaclosques, art ambiental

L’escalfament global i la seva evolució a la darrera dècada

Durant els darrers deu anys, el món ha experimentat un augment significatiu en l’escalfament global a causa de l’activitat humana. Segons el segon informe anual Indicadors del Canvi Climàtic Global, l’escalfament mitjà ha estat de 1,19 graus Celsius per sobre dels nivells preindustrials. Això representa un increment sense precedents, amb un ritme d’aproximadament 0,26 graus Celsius per dècada.

L’estudi, dirigit per la Universitat de Leeds, destaca que aquest escalfament és superior al registrat en el període anterior (2013-2022), que va ser de 1,14 graus Celsius. A més, s’ha observat un augment accelerat de l’escalfament antropogènic i ha assolit els 0,26 graus Celsius per dècada durant el període 2014-2023.

L’impacte de l’escalfament global als ecosistemes

L’escalfament global causat per l’emissió de gasos d’efecte hivernacle té un impacte significatiu a tots els ecosistemes del planeta. L’informe esmenta que s’han registrat fluxos tèrmics sense precedents cap als oceans, les glaceres, les terres i l’atmosfera de la Terra. Això afecta l’equilibri energètic del planeta i té conseqüències per a la vida en totes les formes.

L’any 2023 i els seus rècords de calor

L’any 2023 va ser especialment notable en termes d’escalfament global. Segons l’informe anual Indicador del Canvi Climàtic Global, va ser oficialment l’any més càlid registrat des del 1850. Durant aquest any, l’escalfament causat per l’activitat humana va assolir els 1,3 graus Celsius, encara que l’escalfament total va ser de 1,43 graus Celsius . Això demostra la variabilitat natural del clima, especialment considerant limpacte del fenomen El Niño.

L’impacte de l’escalfament als oceans

A més de l’escalfament global, els oceans també s’enfronten a altres amenaces com ara la pèrdua d’oxigen i l’acidificació. Un estudi publicat a la revista científica AGU Advances destaca que aproximadament una cinquena part de la superfície oceànica del món és especialment vulnerable a aquestes amenaces, totes impulsades per l’activitat humana. Això inclou la crema de combustibles fòssils i la desforestació.

Uneix-te a la nostra comunitat GreeN

Si estàs compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta, et convidem a unir-te a la nostra comunitat GreeN. Hi podràs calcular la teva empremta de carboni i contribuir a reduir-la mitjançant la plantació d’arbres. Junts podem marcar la diferència i protegir el nostre planeta per a les generacions futures.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00