Resum del Carnestoltes a Vila de Vilanova i la Geltrú
La capital del Garraf és un dels epicentres dels carnavals. Vila de Vilanova i la Geltrú celebra a partir del dissabte 3 de febrer el carnaval 2024, una festa clau per a la ciutat que està declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional des del 1985.
El carnaval és una festivitat que es troba documentada des de l’any 1790, tot i que va ser prohibida per les autoritats franquistes durant els primers anys de dictadura. Es va reprendre al carrer el 1955 i, en una segona fase, entre el 1976 i el 1981. Sempre s’ha intentat mantenir l’esquema dels carnavals de la segona meitat del segle XIX.
Dates del carnaval a Vila de Vilanova i la Geltrú 2024
Els carnavals a Vila de Vilanova comencen el dissabte anterior al Dijous Gras amb els anomenats Balls de Mantons, que organitzen les entitats participants en les festes. Es tracta de balls de gala on els homes assisteixen amb vestit i les dones amb el mantó de Manila tradicional. Enguany coincidirà amb el dissabte 3 de febrer, i les festes es prolongaran fins al Dimecres de Cendra, el dia 14.
Programa d’activitats del carnaval a Vila de Vilanova i la Geltrú
Activitats Destacades
Les activitats del carnaval a la capital del Garraf són molt variades. Des de les tradicionals rues de disfresses fins al ball de Mantons propi de la ciutat. També destaca la festa del caramel. A continuació, es detallen les activitats rellevants del Carnaval a Vila de Vilanova i la Geltrú, dia a dia.
Dissabte 3 de febrer
El dia de començament amb el tradicional Ball de Mantons: la ciutat es vesteix de gala per donar la benvinguda al carnaval. Vestits i mantons omplen els carrers de la capital del Garraf.
Diumenge 4 de febrer
Competències Musicals. Enfrontament artístic entre la Banda de l’Escola de Música Mestre Montserrat de Vila de Vilanova i la Geltrú i una altra banda convidada. Primer es realitza una cercavila pel centre de la ciutat, fins a culminar a la plaça de les Neus, on es du a terme el concurs entre les dues bandes participants, en què s’interpreten peces ballables i guanya la batalla musical la formació que més parelles de balladors atrau a la pista de ball.
Dijous Gras: 8 de febrer
Xatonada: Dijous Gras equival a xatonada a Vila de Vilanova. I no es pot començar el carnaval sense fer-ne una com ho toca. Amanida amb salsa de xató, rave, arbequines, tonyina, bacallà i escarola. De segon, truites variades per a tots els gustos, si cal, acompanyades també de xató. I, per acabar, coca de llardons i merenga.
Merengada: a la mitjanit, centenars de persones es reuneixen en una plaça amb galledes plenes de merenga. L’empastifada és espectacular perquè es produeix una autèntica batalla dolça. El origen d’aquest espectacle es remunta a quan una pastisseria de la ciutat va preparar merenga perquè els joves s’empastifessin entre ells i, a poc a poc, es va dissenyar la ‘Ruta de la Merenga’ entre diferents establiments.
Divendres d’Arrivo: 9 de febrer
El Rei Carnestoltes arriba a Vila de Vilanova el divendres. L’arribada, doncs, significa l’arribada del rei de la disbauxa. És rebut per algunes colles, cada any en un punt diferent de la ciutat i sense cap protocol previ, i s’inicia una desfilada de carrosses pels carrers. Coreografies, músiques, vestits i paròdia sobre la ciutat o el país.
Sermó del Carnestoltes: la rua acaba a la plaça de la Vila on el rei diu el sermó inicial de la festa.
Balls de l’arrivo: primer ball de disfresses del carnaval a Vila de Vilanova.
Actes esportius. El matí de dissabte de carnaval s’ha convertit en el moment idoni per als esports. També per passejar pel centre de la vila i trobar algú coent botifarres mentre altres juguen a un futbolí humà amb jugadors disfressats. Esport per passar-s’ho bé, res més.
L’arribada del Caramel. El dissabte a la tarda arriba el Caramel, un rei més dolç que el carnestoltes i apte per a tots els públics. La plaça del Mercat viu l’arribada del Caramel enmig d’un espectacle que culmina amb música i balls de disfresses.
Ball de Malcasats. Es tracta d’un ball parlat que ja va sortir a la plaça el 1860 i que va desaparèixer de Vila de Vilanova el 1959. La representació de teatre popular, primitiu, i del qual els personatges són els representants de l’autoritat i les parelles mal avingudes que els exposen els problemes de manera satírica i divertida. Des de l’any 2000 es representa durant els dies de carnaval.
Moixó Foguer. Aquest personatge passeja pels carrers de la ciutat, embefa de mel i dins d’una capsa plena de plomes d’ocell. Porta una màscara i una mitja al cap i l’acompanya una comitiva de persones en camisa de dormir i una xaranga. Tots junts recorren els carrers i places de Vila de Vilanova fent espectacles i escampant plomes per tot arreu.
Nit de mascarots. És el preludi del dia més important i consisteix en una festa de disfresses tradicional, amb temàtica concreta o lliure.
Diumenge de comparses: 11 de febrer
Comparses. És el moment àlgid del carnaval a Vila de Vilanova. La ciutat es transforma, canvia de color, d’aroma i de rostre. Les diferents societats recorren els carrers enmig de la música variada i del so del Turuta, una marxa militar que és gairebé l’himne de la ciutat. La comparsa culmina amb les lluites de llaminadures a la plaça de la Vila: les banderes dels adults travessen la plaça per ser protagonistes d’un moment màgic. La Guerra de Caramels ha de viure el crit del ‘Comparsers! La plaça és vostra!’.
Danses de Vila de Vilanova i la Geltrú. Es tracta d’una dansa tradicional catalana pròpia de la ciutat que es balla la tarda del diumenge de carnaval. Es un ball de lluiment en el qual un noi balla amb dues noies i té dues parts: la primera, cerimoniosa i delicada, i la segona, amb galop alegre i desenfadat.
Dilluns de Coros: 12 de febrer
Rua del Vidalet. Cercavila infantil pels carrers de la ciutat a mitja tarda.
Balls del Paperet. Clausura de la rua a la plaça de la Vila amb una gran pluja de paperets.
Coros del Carnestoltes. Crítica de diversos aspectes del món local o nacional, aprofitant músiques de tonades més o menys conegudes i un mínim vestuari de disfressa. La recompensa? Menjar i beure en punts de la ciutat. El conjunt dels coros permet interpretar què ha passat a la ciutat durant l’últim any i com ho ha viscut la ciutadania.
Dimarts de Vidalot: 13 de febrer
El dimarts a la tarda és el moment del Vidalot, la rua de les disfresses principal de la festivitat. I per als amants del carnaval… el ball del Vidalot.
Gegants de la Cuyna Vella. Una parella de gegants passeja i balla per entretenir petits i grans la tarda de dimarts pels carrers de la ciutat.
Dimecres de Cendra: 14 de febrer
Després de la vetlla a Sa Majestat, les despulles surten d’un tanatori improvisat per celebrar l’enterrament de la sardina i la lectura del testament del rei Carnestoltes.