Inici » L’aeroport de Lleida-Alguaire: més que un lloc de vols

L’aeroport de Lleida-Alguaire: més que un lloc de vols

by PREMIUM.CAT
un avió gran està aparcat en un aeroport amb una pista i un camp al fons i un avió a terra, Ei-Q, vista aèria, una foto de desplaçament d'inclinació, superplana

Un aeroport multifuncional

L’aeroport de Lleida-Alguaire, ubicat a la província de Lleida, tenia inicialment la intenció d’esdevenir un aeroport secundari del Prat o una terminal de mercaderies. Tot i això, ha trobat la seva raó de ser en altres activitats que ho fan únic i versàtil.

A més de funcionar com a espai de formació, l’aeroport de Lleida-Alguaire s’està consolidant com a centre de proves i assaigs aeronàutics. En aquest sentit, destaca el desenvolupament del nou sistema EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay System) per a vehicles aeris no tripulats, les proves dels quals es duran a terme l’11 de juny.

El sistema EGNOS: major precisió i fiabilitat

L’EGNOS és un sistema de suport per als sistemes de navegació aèria per satèl·lit que millora la precisió i la fiabilitat dels GPS. El seu funcionament es basa en la correcció d’errors als senyals del GPS, proporcionant informació addicional i protegint els usuaris de possibles interferències. Aquest projecte, desenvolupat per l’Agència Espacial de la UE, compta amb la col·laboració de la companyia xinesa Ehang i es duran a terme proves amb el vehicle eVTOL EH216-S al vertiport ubicat a l’aeroport de Lleida-Alguaire.

Aquestes proves tenen tres objectius principals: habilitar les capacitats del sistema EGNOS a bord del vehicle aeri autònom per proporcionar una guia de navegació precisa, desplegar EGNOS a l’Aeroport de Lleida-Alguaire i demostrar com pot donar suport a les operacions aèries. A més, es vol desenvolupar, provar i validar els criteris de disseny d’un procediment de navegació EGNOS.

Col·laboració i protagonistes

El centre de proves per a vehicles aeris no tripulats de Lleida-Alguaire, on es duen a terme aquestes proves, és el resultat de la col·laboració entre Ehang i Aeroports de Catalunya. Inaugurat l’octubre del 2023, aquest centre s’ha convertit en un referent en infraestructura aeroportuària, sistemes de gestió del trànsit aeri, operacions i tecnologies de la informació.

En aquestes proves hi participen diverses entitats destacades. D’una banda, PildoLabs, companyia d’enginyeria catalana especialitzada en serveis aeronàutics i espacials. D’altra banda, Ehang, una companyia xinesa líder mundial en tecnologia de drones no tripulats. També compta amb la participació de ThalesAlenia Space, operador del sistema EGNOS i líder mundial en sistemes de navegació per satèl·lit, i la Universitat Politècnica de Timisoara, especialitzada en el processament de dades provinents de vídeos per al desenvolupament de VTOLS.

L’aeroport de Lleida-Alguaire s’ha aconseguit reinventar i convertir en un espai multifuncional que va més enllà dels vols. Amb la participació en proves aeronàutiques i el desenvolupament del sistema EGNOS, es posiciona com un referent en l’àmbit de l’aviació i la tecnologia aeroportuària. Alguaire s’enlaira com un lloc d’innovació i progrés en el camp de l’aeronàutica.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00