Inici » El debat sobre els castellanismes en la llengua catalana

El debat sobre els castellanismes en la llengua catalana

by PREMIUM.CAT

Un punt de vista lingüístic diferent

Recentment, vaig escoltar amb gran interès les paraules de Mònica Montserrat, una experta en llengua i professora a la universitat, que plantejava una visió refrescant sobre els castellanismes en determinades circumstàncies. Aquesta perspectiva em va captivar de manera sobtada, canviant la meva atenció de la pantalla del mòbil a la televisió, amb els ulls ben oberts. Vaig pensar de seguida que Pompeu, el meu gos, no havia sentit res. Em vaig esperançar que aquelles veus crítiques envers TV3 per no utilitzar un català pur en algun dels programes, no haguessin prestat atenció.

L’ús conscient dels castellanismes

La lingüista argumentava que l’ús deliberat d’un castellanisme, identificant-lo clarament com a estranger, no danyava la llengua ni la seva ‘puresa’. Afirmava que saber utilitzar els castellanismes en el context adequat no era ‘perillós’, sinó que afegia matisos i riquesa al llenguatge.

La funcionalitat dels castellanismes en el discurs

Malgrat la importància de mantenir la correcció lingüística, en ocasions l’ús d’un castellanisme pot enriquir el missatge, afegir-hi humor o proporcionar proximitat al receptor. Aquesta pràctica, feta amb consciència, no hauria de ser considerada un error, sinó una alternativa amb finalitats expressives.

La percepció i acceptació dels castellanismes

En la majoria dels casos, tant emissors com receptors dels missatges amb castellanismes són conscients de la incorrecció lingüística, sense que això suposi un perill. Aquesta tonalitat afegida al discurs, en context col·loquial, no afecta la normativa lingüística global.

El debat històric sobre el català

Històricament, les disputes sobre la variació lingüística en català han estat presents, des del segle XIX fins avui. Avui dia, es valora la diversitat lingüística i s’encoratja a respectar les diferents variants, tot i mantenir la correcció.

Conclusió: una visió més oberta

Mantenir la normativa lingüística és fonamental, però reconèixer l’ús ocasional de castellanismes com una eina expressiva no ha de ser rebutjat. Aquesta diversitat enriqueix el llenguatge i aporta matisos al discurs.

Jaume Pagès: un final encoratjador

Les reflexions de Jaume Pagès conviden a acceptar la diversitat lingüística amb comprensió i a valorar el castellanisme com una alternativa expressiva vàlida.

Suma’t a premium.cat per fomentar el periodisme independent

Si desitges suportar el periodisme independent i de proximitat, pots fer-te soci de premium.cat i contribuir a aquesta iniciativa per tan sols 40 euros anuals.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00