L’evolució de la informació meteorològica
L’àmbit de la predicció del temps ens ha regalat moments curiosos al llarg de la història, i ha revelat fenòmens fascinants que segurament han passat desapercebuts per a molts. No us perdeu els vídeos d’aquesta setmana, realment interessants!
La difusió d’informació meteorològica a la televisió britànica ha generat un gran interès entre el públic i ha esdevingut un tema habitual de conversa. El 14 de novembre del 1922 va marcar una fita amb la primera transmissió radial d’informació meteorològica, que va durar menys d’un minut. Aquesta emissió va rebre nombroses cartes d’agraïment per part de grangers, que van reconèixer el valor d’aquesta informació per a les tasques diàries .
El 1953, es va plantejar la idea d’incloure una secció diària d’informació meteorològica als noticieros nocturns de la televisió, inicialment amb veu en off. Tot i això, el director de la BBC va insistir en la presència d’un presentador, donant origen al primer ‘Home del Temps’, George Cowling, qui va debutar l’11 de gener de 1954. Utilitzant un mapa dibuixat per ell mateix i fixat amb xinxetes, Cowling va aconseguir apropar la informació meteorològica al públic d’una manera més amigable, evitant termes científics complexos i compartint anècdotes inesperades, com la referència humorística al vent fort com a ideal per fer la bugada.
L’arribada de la televisió a color va marcar un nou canvi a la presentació de la informació meteorològica, introduint símbols magnètics per representar els fenòmens meteorològics. Aquests símbols van ser eliminats el 1986 per donar pas a la informàtica .
El Primer ‘Home del Temps’ a Espanya
A Espanya, Mariano Medina es va convertir en el primer ‘Home del Temps’ de Televisió Espanyola, debutant el 30 d’octubre de 1956. Confeccionava els mapes isobàrics i les previsions meteorològiques, presentant-los a través dels 40 televisors existents al país. Tot i la simplicitat inicial de les informacions, amb el temps es van incorporar detalls marítims i la inclusió d’imatges estàtiques de satèl·lit.
Mariano Medina es va mantenir en antena durant 29 anys, compartint la pantalla amb el seu germà Fernando Medina i altres destacats presentadors del temps, com Eugenio Martín Rubio i la primera dona del temps, Pilar Sanjurjo. El seu llegat inclou la publicació d’obres com ‘El tiempo es noticia’, un llibre que ha estat reeditat vuit vegades, destacant pel seu enfocament didàctic i humorístic en abordar els fenòmens meteorològics.
El Regreso de Alfred Rodríguez Picó y Xavi Freixes
Alfred Rodríguez Picó i Xavi Freixes es preparen per presentar junts la previsió del temps a ElNacional.cat el proper dijous 6 de juny. No t’ho pots perdre!