Inici » La sorprenent fauna ibèrica i el curiós cucut

La sorprenent fauna ibèrica i el curiós cucut

by PREMIUM.CAT
dos ocells posats en una branca d'arbre junts, amb un fons borrós d'agulles de pi i una pinya, Chica Macnab, ocells, trencaclosques, incoherents

El cucut: una au fascinant

El cucut (Cuculus canorus) és una au sorprenent que ha arribat a Espanya fa unes quantes setmanes. El seu cant característic alegra els boscos d’àmplies àrees on viu aquesta curiosa espècie. Encara que la seva aparença recorda un esparver, el cucut no és una au rapinyaire, ja que s’alimenta principalment d’insectes. La seva predilecció per les erugues peludes el converteix en un antídot natural contra la processionària, una plaga que afecta les pinedes d’Espanya.

Hàbitat i distribució

El cucut es troba preferentment en zones arbrades no gaire denses, com la muntanya baixa, però també s’adapta a altres hàbitats com boscos de coníferes, aiguamolls i erms. A Espanya, és present a Catalunya, Comunitat Valenciana, Regió de Múrcia i punts d’Andalusia. També abunda a Castella i Lleó, Càceres, Madrid, Cantàbria, el País Basc i Astúries, encara que en menor mesura en altres regions del país.

Reproducció i comportament

Una de les peculiaritats més sorprenents del cucut n’és la reproducció. Aquesta au no construeix nius ni cova els seus ous, sinó que posa un ou al niu d’altres aus perquè aquestes s’encarreguin de cuidar-lo. El cucut tria els nius de diverses espècies, expulsant altres ous o cries ja nascudes. Quan el pollet neix, serà alimentat exclusivament pels progenitors adoptius.

S’estima que el cucut pot pondre al voltant de 25 ous per temporada, distribuint-los en diversos nius. Aquesta espècie es reprodueix a Europa, al nord d’Àfrica i Àsia, i hiverna a Àfrica i Àsia subtropical.

Conservació i amenaces

Lamentablement, el cucut està en declivi a la Península Ibèrica a causa de l’ús de pesticides i la transformació dels seus hàbitats. Segons la Societat Espanyola d’Ornitologia (SEO-BirdLife), és important protegir els hàbitats adequats per als cucuts i evitar l’ús de pesticides que en puguin afectar la supervivència.

Més informació

Si vols obtenir més informació sobre el cucut, pots visitar el següent enllaç: [enllaç](https://www.mncn.csic.es/es/comunicacion/blog/el-ave-que-piratea-los-nidos-ajenos )

Contacte

Si tens alguna pregunta o comentari sobre el medi ambient, pots posar-te en contacte amb nosaltres a través de la següent adreça electrònica: [email protected]

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00