L’Escola de Formació Guillem Agulló ha publicat un informe amb noves dades sobre el canvi cap a la dreta en les actituds polítiques de les noves generacions. L’objectiu de l’informe és analitzar la realitat per a poder transformar-la. En la presentació de l’informe, el president d’Òmnium Cultural i director de l’Escola, Xavier Antich, ha destacat la importància d’incorporar les preocupacions i necessitats dels joves a l’agenda política i social del país per revertir la desafecció política. A més, ha subratllat la necessitat de millorar les condicions de vida dels joves per combatre l’estigmatització i l’avanç del discurs d’odi.
L’informe es basa en una enquesta a 900 persones, amb 600 d’entre 18 i 34 anys i 300 de més de 35 anys. S’han comparat les actituds segons l’edat i el gènere en àmbits rellevants per al futur del país, com ara la llengua i la identitat, la percepció de l’extrema dreta, la legitimitat de les formes de protesta i la participació en organitzacions i moviments polítics. Segons l’informe, hi ha un moviment conservador marcat i un allunyament dels valors sobiranistes entre els joves, especialment entre els nois. Aquests joves són més espanyolistes, perceben menys utilitat a la llengua i la defensen menys. També són més escèptics sobre el canvi climàtic, menys favorables a la immersió, menys favorables a pagar impostos, menys feministes i perceben l’amenaça de l’extrema dreta com a menys rellevant.
L’informe posa de manifest la importància de tractar les problemàtiques nacionals que preocupen les noves generacions, com ara la precarietat laboral, la dificultat d’accés a l’habitatge i el canvi climàtic. També destaca la necessitat de preservar la llengua, la cultura i la identitat nacional sense deixar ningú enrere. Segons l’informe, els joves consideren catalanes totes aquelles persones que viuen a Catalunya i hi viuen, o estan en procés de viure-hi, en català. A més, més del 60% dels enquestats està d’acord que el català està en perill i s’ha de defensar.
L’Escola de Formació Guillem Agulló, des del seu naixement el 2022, ha organitzat 140 sessions formatives amb més de 3.400 participants i ha col·laborat amb un centenar d’organitzacions. També ha publicat assajos i guies antifeixistes i ha llançat el pòdcast d’actualitat política ‘Com Dir-t’ho’, que ha estat seleccionat com a finalista als Premis Sonors 2024.