El llagostí de color cafè, també conegut com a gambó cafè, és una espècie invasora que fa uns anys va arribar al delta de l’Ebre provinent de les aigües de Turquia. Aquesta presència pot representar un risc per a la població de gamba autòctona, tal com ja s’ha observat en altres regions mediterrànies com el Golf de Tàrent d’Itàlia.
El llagostí cafè: una espècie amb múltiples impactes
Des de fa uns mesos, els pescadors del delta han estat capturant llagostí cafè i venent-lo juntament amb la gamba local i la gamba blanca a la llotja.
El delta de l’Ebre: un escenari de diversitat d’espècies invasores
El delta de l’Ebre ha tingut que fer front a diversos espècies invasores durant els últims anys, amb efectes que varien en gravetat en l’ecosistema i l’economia de la regió.
Impactes de l’espècie invasora
Un exemple recent és el cranc blau, que ha causat danys significatius a les xarxes de pesca i ha malmès greument els espais i les espècies més vulnerables del delta. No obstant això, la situació del llagostí cafè és diferent.
El llagostí cafè: una espècie apreciada pels pescadors
Segons Patrícia Pardo, professora associada de la Universitat Catòlica de València i professora de l’IEPAAC (d’Estudis Professionals Aqüícoles i Ambientals de Catalunya), el llagostí cafè, malgrat ser una espècie invasora, és valorat pels pescadors.
Pardo assenyala que la majoria dels individus grans es troben a mar oberta, mentre que els més petits són els que viuen més properament a la costa. A diferència del cranc blau, la captura d’aquests individus no causa danys a les xarxes de pesca i permet als pescadors vendre més producte sense problemes.
Distinció entre gamba blanca i llagostí cafè
Encara que el llagostí cafè i la gamba blanca són espècies que es poden comercialitzar legalment, es venen de manera indistinta a la llotja. Ambdós són espècies que poden ser comerciades i la seva única diferència radica en la seva distribució geogràfica.
Característiques gastronòmiques
Des del punt de vista culinari, tant la gamba blanca com el llagostí cafè tenen propietats gastronòmiques pràcticament idèntiques. Estudis realitzats pel Departament d’Acció Climàtica i l’Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar (ICATMAR) estan ajudant a confirmar la presència d’una nova espècie de llagostí en aigües marines i salobres de les Terres de l’Ebre.
Encara que s’estan investigant els exemplars joves a les costes, les indicacions apunten a que la tendència continuarà sent la mateixa durant els pròxims mesos.