Inici » Un nou invasor, el langostino cafè, amenaça els pescadors del Delta de l’Ebre

Un nou invasor, el langostino cafè, amenaça els pescadors del Delta de l’Ebre

by premium.cat
un gran insecto marrón tendido sobre una playa de arena junto a un cuerpo de agua y una pequeña cantidad de arena, Boetius Adamsz Bolswert, piel de la vida real, una representación 3D, antípodas

El langostino cafè, un invasor que pot afectar la població nativa de gambes

El langostino cafè, també conegut com a gambón cafè, és una espècie invasora que va arribar fa uns anys al delta de l’Ebre des de les aigües de Turquia. La seva presència pot representar un risc per a la població nativa de gambes, com ja ha passat en altres llocs del Mediterrani com el Golf de Tarent.

Diversitat d’espècies invasores al Delta de l’Ebre

El Delta de l’Ebre ha hagut de fer front a diverses espècies invasores en els últims anys, amb impactes a diferents nivells sobre l’ecosistema i l’economia de la zona. Alguns exemples recents inclouen el mosquit tigre, el mejillón cebra, el caracol manzana o el cangrejo blau.

El langostino cafè, una espècie benèfica per als pescadors

Patricia Pardo, professora associada de la Universitat Catòlica de València i professora del IEPAAC (d’Estudis Profesionals Acuícoles i Ambientals de Catalunya), sosté que malgrat ser invasora, el langostino cafè és valorat pels pescadors. Segons Pardo, la majoria dels individus grans es troben a la mar i els més petits són els que viuen més a prop de la costa.

Captura de langostinos cafès sense impacte negatiu en les xarxes de pesca

La captura de aquests individus, a diferència del cangrejo blau, no danya les xarxes de pesca i permet als pescadors vendre més producte sense patir cap pèrdua.

Diferències entre el langostino cafè i la gamba blanca

Encara que el langostino cafè ha habitat les costes del Delta de l’Ebre durant anys, no és fins ara quan s’ha començat a distingir de la gamba blanca. Totes dues espècies són molt similars i fins ara es venien junts en la lonja. Tant la gamba blanca com el langostino cafè són espècies que es poden comercialitzar legalment, i l’única diferència que suposa la seva distribució separada és que el preu pot variar lleugerament.

Conclusions preliminars

El Departament d’Acció Climàtica ha encarregat al Institut Català de Recerca per la Governança del Mar (ICATMAR) un estudi per confirmar la presència d’una nova espècie de langostino en aigües marines i salabroses de les Terres de l’Ebre. Encara es troba en curs l’estudi dels exemplars joves en les costes, però els indicis suggereixen que la tendència continuarà sent la mateixa durant els propers mesos.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00