Inici » La reforma constitucional deixa fora el dret civil valencià

La reforma constitucional deixa fora el dret civil valencià

by PREMIUM.CAT
una gran sala con mucha gente sentada en mesas y una lámpara de araña colgando del techo, De Hirsh Margules, panorámica, una fotografía con cambio de inclinación, accionismo vienés

El Senat aprova el canvi de l’article 49 per a reconèixer les persones amb discapacitat

El Senat ha donat llum verda aquest dijous a la reforma de la Constitució per a substituir el terme “disminuïts” per “persones amb discapacitat” en l’article 49. Es tracta de la tercera reforma constitucional de la norma suprema, una demanda històrica dels moviments socials que defensen els drets de les persones amb diversitat funcional. Aquesta modificació, però, ha suposat el final d’una altra aspiració de la ciutadania valenciana en els últims anys: la recuperació del dret civil.

La Mesa del Senat rebutja l’esmena de Compromís per a incloure el dret civil valencià en la Constitució

La Mesa del Senat, amb el vot majoritari del PP i el PSOE, ha rebutjat aquest dimecres l’esmena presentada per Compromís per a incorporar el dret civil valencià en la Constitució. L’esmena, que ja havia sigut desestimada en el debat al Congrés, pretenia afegir una disposició addicional que reconeguera el dret civil valencià com a dret històric. El vicepresident primer del Senat, Javier Maroto, ha argumentat que els serveis jurídics han assenyalat que no es poden admetre esmenes que no facen referència a l’article de la Constitució que es vol reformar.

La reforma constitucional no passarà per referèndum

La reforma de l’article 49 de la Constitució ha seguit el mateix procediment que la reforma de l’article 135, aprovada el 2011, que va establir el límit de dèficit públic. En ambdós casos, el Congrés i el Senat han tancat la porta a qualsevol altra esmena que no tinga una relació directa amb l’article objecte de reforma. Això contrasta amb altres proposicions de llei, on sí que es solen admetre esmenes que amplien el seu abast. Ara s’obre un termini de 15 dies en què els parlamentaris podran sol·licitar la convocatòria d’un referèndum per a ratificar la reforma constitucional, encara que aquesta possibilitat és molt remota, ja que cal el 10% de diputats o senadors i els partits majoritaris s’hi han oposat.

Compromís lamenta la decisió de la Mesa i recorda el suport social al dret civil valencià

El senador de Compromís, Enric Morera, que va registrar l’esmena redactada per l’associació Juristes Valencians, ha criticat la decisió de la Mesa del Senat: “Celebrem el pas que s’ha fet avui i el recolzem”, però “els senadors tenen dret a votar i expressar-se”, ha dit. El senador ha recordat que la iniciativa “compta amb l’aval de tota la societat valenciana, incloent-hi el Cermi”. La proposta impulsada pel col·lectiu de juristes, recolzada pels partits polítics –excepte l’extrema dreta– i amb l’adhesió àmplia de la societat civil valenciana ha vist com les seues esperances s’apagaven a mesura que avançava el debat. Tant el PP com el PSOE es van comprometre a que la reforma afectara només el terme “disminuïts” i van descartar qualsevol altra opció.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00