Carrers amb Distribució Perpendicular a Falset
A la localitat de Falset, situada al Priorat, els carrers de l’antic clos murallat es despleguen en una distribució perpendicular nord-sud. A més, fora d’aquest recinte emmurallat, en la zona de llevant, es troben dos altres carrers amb una disposició similar, coneguts com a corredors. Tot i tenir noms oficials diferents, la població falsetana els coneix com el primer corredor i el segon corredor.
Carrers Muralla a Valls i Montblanc
A Valls i Montblanc, els carrers que segueixen els antics recintes emmurallats reben el nom de muralla. Aquest terme, a més de referir-se a una construcció defensiva, indica que aquests carrers transcorren al costat de la muralla. A Valls, trobem la muralla de Sant Antoni, la muralla del Castell, la muralla de Sant Francesc i la muralla del Carme, tots ells situats a l’exterior de l’antiga muralla. A Montblanc, a més dels carrers que segueixen la muralla per fora, com la muralla de Sant Jordi, la muralla de Sant Francesc i la muralla de Santa Tecla, també hi ha carrers que ressegueixen la muralla per dins, com la muralla de Pere III, la muralla d’Alfons I, la muralla de Jaume II i la muralla d’Alfons III.
El Raval a Reus i Altres Poblacions
A Reus, el terme raval fa referència a un carrer que envolta el nucli històric de la ciutat. El conjunt de ravals dibuixa un cercle, i la gent de Reus fa servir l’expressió ‘tomb de ravals’ per indicar que van a passejar i comprar. Aquest ús del terme raval també es troba en altres localitats, com Santa Coloma de Queralt i Garcia, on també hi ha carrers que envolten el nucli històric i reben el nom de raval.
Significat del Raval a Reus i Valls
Cal destacar que, segons el Gran diccionari de la llengua catalana d’Enciclopèdia Catalana, el terme raval significa, entre altres coses, ‘carrer de ronda’ a Reus i Valls. No obstant això, a Valls s’utilitza el terme muralla per referir-se als carrers que segueixen l’antic recinte emmurallat.