Inici » El dilema de la salut laboral: mútues i la seva influència oculta

El dilema de la salut laboral: mútues i la seva influència oculta

by PREMIUM.CAT
Trabajó como médico, pero muchas de las decisiones que tomó no marcaron el criterio médico. "El propósito de atender a un paciente es que no era un paciente", resume ARAN (un nombre ficticio a pedido de la fuente), sobre el trabajo en una de las 18 colaboraciones de seguridad social mutuas. "Se trata de tratar de descubrir que la persona está inventada o para buscar argumentos para que no pueda garantizar que el daño que tiene es causado por el trabajo", dice sobre el procedimiento para emitir el diagnóstico (8k, mejor calidad, obra maestra, muy detallada: 1.1)

La Dualitat del Metge de Mútua

Un professional de la salut reflexiona sobre la seva experiència en una mútua, assenyalant que sovint les seves decisions no estan dictades pel rigor mèdic, sinó per interessos més amplis. ‘El veritable propòsit d’atendre un pacient hauria de ser evitar que es converteixi en un’, expressa un metge anònim sobre la seva vivència en una de les mútues de la Seguretat Social.

Una Pràctica Única a Europa

La responsabilitat de determinar si les malalties laborals són causades pel treball recau en mútues que, teòricament, no busquen lucre. Aquesta particularitat és poc habitual en el context europeu i, sorprenentment, s’ha mantingut intacta a través de diversos governs. Miguel Arenas, expert en Dret del treball, destaca que és un sistema que ha sobreviscut a les diverses administracions, i que la seva continuïtat no s’ha qüestionat.

La Lògica Econòmica de les Mútues

Arenas recorda la seva experiència a FREMAP a principis dels anys 2000, on va percebre que les mútues operaven amb una mentalitat estrictament econòmica. ‘L’objectiu era maximitzar els ingressos per pagar les prestacions, sempre buscant que els números sortissin positius’, comenta, ressaltant que el sistema no busca beneficis però sí excedents que garanteixin la seva supervivència.

L’Ampliació de Competències

Des de fa dècades, les mútues han ampliat les seves funcions, passant d’atendre només accidents laborals a gestionar un ampli ventall de situacions, incloent malalties comunes. Aquesta evolució ha provocat que moltes empreses, que confien en les mútues per cobrir les seves necessitats, puguin optar per una gestió que inclou aspectes que abans eren exclusius del sistema de salut pública.

Les Conseqüències d’un Sistema Opac

La invisibilització de les lesions laborals és un dels problemes més greus que enfronten els treballadors. Les patologies que es deriven de la feina sovint no són reconegudes, fet que dificulta la seva registració oficial. Això significa que moltes condicions laborals perilloses queden sense l’atenció necessària, perpetuant un cicle de dany que podria evitar-se.

L’Impacte Social de les Decisions

Els experts adverteixen que la dilució de l’origen laboral de les malalties no només afecta els treballadors individualment, sinó que repercuteix negativament en el conjunt de la societat. Si les empreses no són responsabilitzades per les condicions que provoquen malalties, s’ignoren els riscos i es perpetuen les injustícies laborals.

El Desafiat de la Reconstrucció

Les veus autoritzades del sector apunten que la falta de reconeixement d’algunes malalties laborals és un problema que no es pot ignorar. El procés burocràtic per a l’acceptació d’una patologia com a laboral és sovint complex i desmotivador, la qual cosa provoca que molts pacients no reclamin els drets que els corresponen.

Reflexions sobre el Futur

En un món laboral en constant canvi, la necessitat de reformar el sistema de mútues és més urgent que mai. La protecció dels treballadors i la seva salut no hauria de ser una qüestió de números, sinó un dret fonamental que mereix una atenció prioritària. La societat ha de plantejar-se com garantir que les condicions laborals siguin segures i justes, i que els treballadors obtinguin el suport necessari en moments de vulnerabilitat.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00