Inici » El mite del pa que s’engreix

El mite del pa que s’engreix

by PREMIUM.CAT
una persona amb una barra de pa a les mans i una altra persona amb una barra de pa a les mans, Bracha L. Ettinger, fotografia d'aliments professional, una foto d'estoc, arbeitsrat für kunst

El pa i la seva reputació

Si hi ha alguna cosa en què està d’acord gairebé el 90% de la humanitat és que el pa s’engreix. Una cosa que hem sentit tantes i tantes vegades que, qui ho pot dubtar? Per això, aquest és un dels grans mites que els nutricionistes més desmenteixen. I així ho confirma Júlia Farré, que confessa que aquesta és una de les preguntes que més li fan des que va començar a treballar en nutrició.

El pa i la seva composició

Anem per parts. Tal com comenta Júlia, el pa és un aliment processat, ja que està compost de diverses matèries primeres i cuinat. Però això no vol dir que sigui ultraprocessat i, per tant, perjudicial per a la salut. La base del pa són els cereals. En la seva versió més clàssica, la recepta només conté farina de blat, aigua, llevat i una mica de sal. A més, s’enforna, per la qual cosa no podem considerar el pa com un aliment alt en calories. És un aliment mil·lenari i no l’hem d’apartar ara de la nostra dieta per una falsa creença.

El problema no és el pa, sinó el que s’hi afegeix

Tal com afirma Júlia al seu compte d’Instagram, el problema no és el pa, sinó les coses que s’hi afegeixen, com ara l’embotit o les salses que tant agrada mullar. A més, a quanta gent has sentit dir el que ha aprimat un munt des que va deixar de menjar pa? Del que no sempre se n’és conscient és que, una vegada deixes el pa, sols deixar de banda també els embotits i les salses. De fet, es deixen de consumir molts altres productes que sí que s’engreixen per si mateixos, i no és el cas del pa.

El pa com a part duna dieta equilibrada

La nutricionista insisteix que el pa en si no és un aliment excessivament calòric. “És un aliment que aporta hidrats de carboni d‟assimilació lenta, sobretot si és integral. Per tant, és aconsellable mantenir-lo a la dieta, encara que estiguis intentant perdre pes”, conclou. La Universitat Estatal de Missouri va realitzar un estudi per detectar quins eren els pans més saludables.

Els pans més saludables

El premi se’l va emportar el pa integral de blat. És ric en vitamines B, E, potassi, ferro i magnesi. Una llesca de 43 grams conté 100 calories, cinc grams de proteïnes, cinc grams de fibra i 20 grams dhidrats de carboni. Xifres molt aplaudides a les que sumem que en ser elaborat amb gra sencer és molt més saciant i ric en fibra. En segon lloc, trobem el de sègol seguit per les versions que inclouen cereals. En tots dos casos cal confiar en el lloc on el comprem, ja que a aquestes versions solen afegir-hi greixos i fins i tot sucres per millorar-ne la consistència i el sabor. Això sí, el pa blanc precuinat, que sempre està d’oferta al supermercat, no sol ser una bona opció.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00