Inici » Explorant les arrels ancestrals del pastís de formatge

Explorant les arrels ancestrals del pastís de formatge

by PREMIUM.CAT
un tros de pastís de formatge en un plat amb una forquilla i un bol de maduixes al fons i un bol de vidre de maduixes, Allen Tupper True, fotografia d'aliments professional, un pastel, superplan.

Una tradició mil·lenària

El pastís de formatge, una delícia que ha captivat generacions, no es limita al conegut estil novaiorquès o al delicat pastís japonès. La seva història s’estén a través dels segles, revelant una rica diversitat de preparacions que es remunten a l’Antiga Grècia.

L’antic plakous: precursor en el temps

Fa més de 4.000 anys, els grecs ja elaboraven un pastís anomenat plakous, una barreja de formatge, mel i farina. Aquest plat no només era una delícia, sinó que també es considerava un aliment energètic essencial per als atletes durant els primers Jocs Olímpics. La seva textura densa i el sabor equilibrat entre dolç i salat el converteixen en un dels primers antecedents de les postres modernes de formatge.

Un aliment per a guanyadors

El plakous exemplifica com el menjar no només serveix per alimentar el cos, sinó que també pot jugar un paper en la cultura i les tradicions de la societat.

Sambocade: la connexió medieval

Més tard, a l’Anglaterra medieval, va aparèixer la sambocade, un pastís que destaca per la seva combinació de mató fresc, crema i flors de saüc. Documentada en el famós llibre de receptes ‘The Forme of Cury’, aquesta creació representava una evolució significativa, integrant una base de massa que la feia semblant als pastissos que coneixem avui dia.

Una delicadesa floral

El sabor distintiu del saüc pot semblar estrany avui, però en el seu temps, la sambocade era considerada una exquisidesa, un veritable testimoni de l’enginy culinari medieval.

Ricotta: el naixement del modern pastís de formatge

Durant la Renaixença italiana, el pastís de ricotta es va convertir en un dels predecessors més propers al pastís de formatge contemporani. Preparat amb ricotta fresca, sucre, ous i un toc de ratlladura de llimona, aquest pastís ofereix una textura lleugera i un sabor refinat que anticipa les característiques del pastís de formatge actual.

Un sabor que perdura

Encara avui, a la regió de Nàpols, el pastís de ricotta és una delícia que se serveix en festes, mantenint viva la tradició que ha influenciat les variants de pastís de formatge al llarg del món.

Llegat de les ‘àvies’ del pastís de formatge

Les creacions antigues com el plakous, la sambocade i el pastís de ricotta són més que simples receptes; són testimonis d’una evolució culinària que ha deixat una empremta indeleble en la història de la rebosteria. Cada un d’aquests pastissos representa un capítol d’un viatge fascinant que ens connecta amb el passat.

A mesura que gaudim del pastís de formatge actual, és important recordar les seves arrels, on cada mossegada no només és un plaer, sinó també un homenatge a les tradicions culinàries que han perdurat al llarg dels anys.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00