Xavier Graset i la seva aportació a la cultura televisiva
Coincideixo amb l’opinió general i els amants de la cultura en particular en reconèixer el valuós treball de Xavier Graset al programa Més 324. Aquest espai ha promogut la presència de la literatura a l’àmbit informatiu i ha demostrat que parlar sobre llibres resulta molt més interessant de rescatar lactualitat diària. La tasca de Xavier ha estat crucial en una televisió pública cada cop més desvinculada de la cultura nacional, demostrant que parlar sobre literatura ens enriqueix i enforteix com a societat.
L’estat actual de la cultura a la televisió pública
Tot i que ‘La Nostra’ compta amb excel·lents redactors culturals com Carolina Rosich, Jofre Font i la volguda Anna Guitart, que encara apareixen ocasionalment en pantalla, la presència de la cultura a la nostra televisió segueix sent secundària i limitada. Els programes temàtics dedicats a l’art que TV3 va oferir durant dècades han disminuït considerablement, i encara que alguns intents de mantenir aquest llegat s’han realitzat, han resultat en compilacions poc efectives.
La necessitat de més programes culturals
Necessitem amb urgència un programa dedicat a la literatura, així com espais que celebrin el cinema i la música catalana, tant popular com a culta. És inadmissible que la nostra rica cultura contemporània amb prou feines aparegui a la televisió, i quan ho fa, és en segments molt breus.
Una crida a l’acció
Senyors de ‘La Nostra’, volem més llibres. Necessitem més llibres. Si tenim un canal que dedica tot un dia a l’esport, amb tertúlies absurdes que sovint destrossen la nostra llengua, no seria desgavellat oferir a la ciutadania un espai dedicat a la dansa, on les nostres coreògrafes brillen a un nivell impressionant, o intercanviar algunes pel·lícules de dubtosa qualitat per representacions de la millor escena teatral catalana.
Jo vaig aprendre a estimar el català memoritzant els versos de Cyrano escrits per Xavier Bru i cantats per Flotats. Si hi ha milions despectadors omplint les nostres sales de teatre cada any, per què no pensar que un programa dedicat a les arts escèniques no tindria audiència? On és escrit aquest disbarat?
Un futur prometedor per a la literatura a la televisió
Ja que hem vist que tenir un programa d’actualitat que parli sobre literatura no és una raresa, podríem fer un pas més i dotar un espai setmanal sobre llibres amb recursos suficients i temps perquè el presentador pugui llegir-los, fent que les entrevistes siguin més profundes. En un moment excepcionalment ric per a la literatura catalana, és incomprensible que la nostra televisió no registri converses amb autors com ara Irene Solà, Elisenda Solsona, Joan Jordi Miralles o Carles Dachs.
Durant anys, hem admirat les excel·lents entrevistes realitzades per Soler Serrano o Montserrat Roig a alguns dels nostres escriptors, valorant-les pel seu alt valor documental i literari. No plorem més pel passat; ara tenim l?oportunitat de fer el mateix des de la televisió pública i amb una nòmina d?autors de primera categoria.
Propostes i possibilitats
TV3 necessita un programa dedicat als llibres, un espai que podria ser dirigit i presentat per persones talentoses com Jaume C. Pons i Alorda, Marina Porras, Bernat Reher, Berta Galofré, Esteve Plantada, Arià Paco, entre d’altres. Només cal una mica de recursos per inventar un programa que vagi més enllà de l’escenari convencional de sofà i biblioteca, permetent que les novel·les, assaigs, poemaris i obres dramàtiques de la nostra magnífica literatura facin la resta.
Senyors de ‘La Nostra’, volem més llibres. Necessitem més llibres. La llengua se’ns morirà si no propaguem la paraula a la pantalla. Feu alguna cosa.